Αρχική Πολιτισμός Δημοσιογραφικό Βραβείο «Daphne Caruana Galizia»

Δημοσιογραφικό Βραβείο «Daphne Caruana Galizia»

0
MEDIA
Εικόνα: UNSPLASH/camilo jimenez
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέσπισε το Βραβείο Δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia», στη μνήμη της αδικοχαμένης συναδέλφου από τη Μάλτα. Δολοφονήθηκε το 2017, ώστε να σταματήσουν οι έρευνες που διεξήγαγε επί ζητημάτων διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και σκανδάλων.

Ετήσια απονομή και έπαθλο 20.000 ευρώ

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο για σπουδαία επιτεύγματα στον τομέα της δημοσιογραφίας. Που θα προωθούν και θα υπερασπίζονται  τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 20.000 ευρώ. Την Ελλάδα, στην κριτική επιτροπή για το βραβείο Δημοσιογραφίας,θα εκπροσωπήσει η Α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα.

Ηλεκτρονική υποβολή υποψηφιοτήτων

Τα υποψήφια άρθρα μπορούν να υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας  έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Γίνονται δεκτές υποψηφιότητες από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Αρκεί η δημοσιογραφική εργασία να έχει μεταδοθεί ή δημοσιευθεί σε ΜΜΕ που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελετή απονομής θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, στην επέτειο της δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia

Ποια ήταν η Daphne Caruana Galizia

Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Στην επαγγελματική της πορεία είχε αποκαλύψει θέματα που αφορούσαν τη διαφθορά, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών. Καθώς και την εμπλοκή της μαλτέζικης κυβέρνησης στο σκάνδαλο των «εγγράφων του Παναμά». Μετά από πολλές παρενοχλήσεις και απειλές, η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για πλημμελή διερεύνηση της δολοφονίας οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat. 

Διαφήμιση