Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αιωνόβια ελαιόδεντρα: Καταγραφή από Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προστασία τους

Αιωνόβια ελαιόδεντρα: Καταγραφή από Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την προστασία τους

0
olliveTREE
Εικόνα: UNSPLASH/ Carlos Zurita
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποφάσισε να καταγράψει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε μία προσπάθεια να τα διασώσει και να τα αναδείξει, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού μας. Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας προχώρησε σε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των φορέων. Προκειμένου να υποδείξουν αν γνωρίζουν πού υπάρχουν τέτοια ελαιόδεντρα.

Ηλικιακός υπολογισμός βάσει επιστημονικών μεθόδων

Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η ηλικία τους με επιστημονικές μεθόδους, ώστε να σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν. Σε πρώτη φάση έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί 400 ελαιόδεντρα στα νησιά της Δωδεκανήσου. Κυρίως στη Ρόδο και στην Κω και 49 στα νησιά των Κυκλάδων.

Εικόνα: UNPLASH/Kevin Martin Jose

Τα ελαιόδεντρα αυτά, θα επισημανθούν από τους ειδικούς επιστήμονες. Θα χρονολογηθούν και σε δεύτερη φάση θα αναδειχθούν, με ειδικές δράσεις και ενέργειες.

Επισήμανση και ανάδειξη

«Η περιφέρεια συγκεκριμένα θα αναλάβει την επισήμανση, την ανάδειξη και τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που υπάρχουν στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Είναι μία πρωτοβουλία που παίρνει, προκειμένου να διασωθούν. Να γίνουν και επισκέψιμα αυτά τα δέντρα στα νησιά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Καμπάνια ενημέρωσης

Η περιφέρεια προχώρησε ήδη σε ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, οι δήμοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος. Να ξεκινήσει η επισήμανση και στη συνέχειανα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ταυτοποιηθεί η ηλικία των δέντρων. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για να διατηρηθούν.

green and brown round fruit
Εικόνα: UNSPLASH/EMRE

Όταν το πρώτο στάδιο ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το δεύτερο. Ειδικοί θα εκτιμήσουν αν είναι όντως αιωνόβια. Θα ακολουθήσει η αποστολή δείγματος από κάθε ένα σε ειδικό εργαστήριο. Αυτό θα αποφανθεί για την ηλικία του ελαιοδέντρου. Μάλιστα η ηλικία μπορεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μπορούν να καταθέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι ελαιοδέντρων. Καθώς και οι δήμοι και κάθε δημόσιος φορέας εφόσον σε περιοχές αρμοδιότητάς τους έχουν επισημανθεί σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο αιωνόβια ελαιόδεντρα. Η παρούσα φάση των ενεργειών δεν εμπεριέχει καμία είδους δέσμευση για τους ενδιαφερομένους. Αποτελεί μια αρχική διερεύνηση για τον αριθμό αιωνόβιων ελαιοδέντρων και των περιοχών.

Διαφήμιση