Αρχική Περιβάλλον Αυτό δεν είναι πια κλιματική αλλαγή, είναι πλανητικό ”ψήσιμο”

Αυτό δεν είναι πια κλιματική αλλαγή, είναι πλανητικό ”ψήσιμο”

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Γη μας είναι πιο ζεστή από ποτέ, με πύρινους καύσωνες, υπερξηρασία και θάλασσες που γίνονται όλο και πιο όξινες. Καταστρέφουμε τον ναό της ζωής, και ωθούμε 1 εκατομμύριο είδη στην εξαφάνιση.

Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, 1,5 δισ. άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για να γλιτώσουν θερμοκρασίες που θα έχουν φτάσει σε επίπεδα Σαχάρας. Ήδη κάθε χρόνο 20 εκατ. άνθρωποι αναγκάζονται να ξενιτευτούν.

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C και μόνο έχει φέρει τη μεγαλύτερη αναταραχή στην ισορροπία της ζωής. Και πλέον οδεύουμε προς τους 3°C. Φαντάσου πόσο εχθρικός κι έρημος θα είναι ο πλανήτης για τα παιδιά μας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως  μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, ίσως είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί. Γι’ αυτό οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι.

ΟΗΕ

Παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν σε δύο κρίσιμες συνόδους κορυφής του ΟΗΕ, όπου πρέπει να παρθούν μεγάλες αποφάσεις για το κλίμα και την εξαφάνιση των ειδών. Θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα — ή και τίποτα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες 150 μέρες πρέπει να ταρακουνήσουμε τις κυβερνήσεις, να επεκτείνουμε την ομάδα μας για να τα βάλουμε με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, να πυροδοτήσουμε μαζικές πορείες και να κινητοποιήσουμε παγκόσμια στήριξη για το σχέδιο διάσωσης του πλανήτη.

Η Γη δεν αντέχει άλλο. Είναι μια απ’ τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία του εύθραυστου πλανήτη μας, κι η κάθε μας κίνηση μπορεί να κρίνει το μέλλον του. Πρέπει να τα δώσουμε όλα. Ακόμη και το πιο μικρό ποσό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν σκέφτηκες ποτέ να ξεκινήσεις μια δωρεά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στηρίξεις για να αγωνιστούμε για το μέλλον του πλανήτη μας:Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα τον Οκτώβρη, στοχεύει να βάλει τέλος στην εξαφάνιση των ειδών με νέα καινοτόμα μέτρα προστασίας για τη φύση. Και λίγες βδομάδες αργότερα, στην παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα, θα έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να διεκδικήσουμε νέες δεσμεύσεις ενάντια στην κλιματική καταστροφή.

Δεν θα είναι εύκολο, αλλά υπάρχει ελπίδα.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες κυβερνήσεις του κόσμου έχουν πλέον δεσμευτεί να έχουν μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2050 — κι η πανδημία έχει αποδείξει πως μπορούμε να κάνουμε ριζικές, συστημικές αλλαγές πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι νομίζαμε. Όλοι πλέον βλέπουμε πως τα πάντα στον όμορφο πλανήτη μας είναι αλληλένδετα.

Όμως ο πλανήτης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και δεν αρκούν οι δεσμεύσεις. Χρειαζόμαστε ουσιαστική, αποφασιστική δράση — και γι’ αυτό πρέπει να τα δώσουμε όλα μέσα στους επόμενους 5 μήνες.

Το σχέδιο

  • Θα ενισχύσουμε σημαντικά την ομάδα μας με ακτιβιστές, ερευνητές και ειδικούς στα ΜΜΕ, για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να υπογράψουν μια νέα, δυναμική συμφωνία για τη φύση,
  • Θα φέρουμε αυτόχθονες αρχηγούς στις συνόδους κορυφής για να ακουστεί παντού το επείγον αίτημά τους για προστασία των ζωογόνων οικοσυστημάτων,
  • Θα δημοσιεύσουμε αποκαλυπτικές έρευνες για να φέρουμε στο φως τις βρώμικες τακτικές πίεσης των εταιρειών ορυκτών καυσίμων,
  • Θα βοηθήσουμε να οργανωθούν ιστορικές πορείες, κάνοντας ξεκάθαρο στους ηγέτες πως το βλέμμα του κόσμου είναι στραμμένο πάνω τους.

Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πια απλά σοβαρές. Είναι κρίσεις επιβίωσης. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία: Ο πλανήτης μας χρειάζεται μια εκκωφαντική φωνή όσο οι ηγέτες διαπραγματεύονται το μέλλον του.

Ο αγώνας είναι γεμάτος αβεβαιότητα, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες. Τις δημιουργήσαμε μαζί, με τις πορείες, τις διαδηλώσεις και την πίεσή μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί φέρνουμε την αλλαγή — και πλέον είμαι πιο αισιόδοξη από ποτέ. Κι η αισιοδοξία είναι δύναμη. Δύναμη για να ξεσηκωθούμε και να αγωνιστούμε όπως ποτέ πριν. Γιατί είναι ξεκάθαρο: Όταν 66 εκατ. από εμάς ενώνουμε τις δυνάμεις μας, το κίνημά μας είναι ικανό για τα πιο απίστευτα πράγματα.

Μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Διαφήμιση