Αρχική Ζώα Βιοποικιλότητα Μεσογείου: Σήμα κινδύνου από επιστήμονες – Καταρρέει σε τριάντα χρόνια

Βιοποικιλότητα Μεσογείου: Σήμα κινδύνου από επιστήμονες – Καταρρέει σε τριάντα χρόνια

0
mediter1
Εικόνα: UNSPLASH/Christian Gabi
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες για τη τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Καταρρέει σε τριάντα χρόνια, επισημαίνουν και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων.

Σοβαρή απειλή

Σύμφωνα με τους Γάλλους επστήμονες, το μοναδικό οικοσύστημα της Μεσογείου αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρή απειλή. Στην έκθεσή τους “Méditerranée vivante” περιλαμβάνουν στοιχεία ερευνών που δημοσιοποιήθηκαν τα 30 τελευταία χρόνια. Με την παρακολούθηση της αφθονίας περισσότερων από 80.000 ζωικών πληθυσμών. Σε αυτήν την περιοχή του κόσμου “η κλιματική αλλαγή είναι πιο γρήγορη και η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πιο ισχυρή από άλλοτε”, αναφέρουν. Τα στοιχεία επεξεργάστηκε το Tour du Valat, Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διαφύλαξη των Μεσογειακών Υγροτόπων, που εδρεύει στη νότια Γαλλία.

Επιστημονικά δεδομένα

Σε παγκόσμια κλίμακα, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί περίπου κατά 15 εκ. τον 20ό αιώνα. Η αύξηση επιταχύνεται, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για την Εξέλιξη του Κλίματος (Giec). Οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών στη μεσογειακή λεκάνη μειώθηκαν κατά 20% ανάμεσα στο 1993 και το 2016. Η μείωση φθάνει στο 52% στα θαλάσσια οικοσυστήματα (του πελάγους και των ακτών) και 28% στα οικοσυστήματα γλυκού νερού (υγρότοποι και ποταμοί).

dolphins2
Εικόνα: UNSPLASH/Jonas Von Werne

Πληγή η υπεραλιεία

Μεταξύ όλων των ειδών που καταγράφηκαν στη μελέτη, πιο πολύ έχουν επηρεαστεί τα ψάρια, θύματα της υπεραλιείας. Έτσι, ο κόκκινος τόνος είδε τον ενήλικο πληθυσμό του να μειώνεται κατά 90%! “Η πλειονότητα των ειδών υφίστανται απευθείας τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής. Το εύρος των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών”, δηλώνει ο Τομά Γκαλεβσκί, συντονιστής της μελέτης. Επιπλέον, μια σημαντική αναλογία ειδών είναι “ενδημικά στη μεσογειακή λεκάνη και αναπτύσσονται σε περιορισμένες περιοχές εξάπλωσης, που τα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτα”, διευκρινίζει.

0,5 δισ. κάτοικοι – 360 εκατ. τουρίστες

Η Μεσόγειος, μια από τις περιοχές που περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών ειδών, είναι η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που περιβάλλεται από τρεις ηπείρους. Λίκνο πολλών πολιτισμών, περιλαμβάνει πολύ αστικοποιημένες περιοχές, που συγκεντρώνουν τουλάχιστον 500 εκατ. κατοίκους και 360 εκατ. τουρίστες τον χρόνο (27% του παγκόσμιου τουρισμού). Οι επιστήμονες σημειώνουν ωστόσο την “ενθαρρυντική” επίδραση πολλών δράσεων διατήρησης της φύσης όπως η πλαισίωση του κυνηγιού και της αλιείας, η προστασία των οικοτόπων των πιο σπάνιων ειδών ή ο έλεγχος των πηγών μόλυνσης.

Η λήψη μέτρων αποδίδει

Ορισμένα είδη όπως ο αλπικός αίγαγρος, ο μαυρόγυπας, ο αργυροπελεκάνος και η χελώνα καρέτα καρέτα διασώθηκαν χάρη στα μέτρα αυτά. Όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν πως υπάρχουν περιθώρια προόδου στις προσπάθειες διατήρησης της φύσης. Απαιτούν, όμως, την καλύτερη συνεργασία όλων των χωρών. Η “έλλειψη δεδομένων” για ορισμένα είδη αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα. “Το μεγάλο μέρος των πληροφοριών που καταγράφονται προέρχονται από χώρες του Βορρά της Μεσογείου” επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Διαφήμιση