Αρχική Επιστήμη Πόνοι σπονδυλικής στήλης: Πρωτοποριακή θεραπεία με εμφυτεύματα

Πόνοι σπονδυλικής στήλης: Πρωτοποριακή θεραπεία με εμφυτεύματα

0
spine
Εικόνα: UNSPLASH/Alan Calvert
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι πόνοι της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν. Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ παρουσιάζει πρωτοποριακή θεραπεία με εμφυτεύματα. Συγκεκριμένα, ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν μία πολύ λεπτή -με πλάτος ανθρώπινης τρίχας- και φουσκωτή συσκευή, που εμφυτεύεται στη σπονδυλική στήλη και βοηθά στη θεραπεία των σοβαρών πόνων.

Μικροσυσκευή

Τη συσκευή δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances». Μπορεί να τυλιχθεί μέσα σε έναν μικροσκοπικό κύλινδρο. Να τοποθετηθεί σε μία βελόνα και να εμφυτευθεί στη σπονδυλική στήλη (στην περιοχή όπου γίνονται οι επισκληρίδιες ενέσεις για να ελεγχθούν οι πόνοι του τοκετού). Χωρίς να χρειαστεί επεμβατική διαδικασία.

Εικόνα: University of Cambridge

Πώς λειτουργεί

Όταν βρεθεί μέσα στο σώμα, η συσκευή φουσκώνει με νερό ή αέρα και ξετυλίγεται σαν ένα μικρό στρώμα που καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα του νωτιαίου μυελού. Όταν συνδέεται με μία γεννήτρια παλμών, τα ηλεκτρόδια της συσκευής αρχίζουν να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στον νωτιαίο μυελό, μπλοκάροντας τα σήματα του πόνου.

Αντί των επεμβατικών χειρουργείων

Οι έως τώρα συσκευές μπλοκαρίσματος του νωτιαίου μυελού κατά του πόνου είναι ογκώδεις και απαιτούν επεμβατικό χειρουργείο. Για αυτό μόνο 50.000 τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Η σχετική θεραπεία θεωρείτα μέτρο τελευταίας καταφυγής για όσους ασθενείς νιώθουν πολύ σοβαρούς και μη αντιμετωπίσιμους πόνους. Η νέα συσκευή είναι πολύ πιο μικρή σε μέγεθος (έχει πάχος μόλις 60 εκατομμυριοστά του μέτρου) και είναι πιο εύκολο να εισαχθεί στο σώμα.

Εικόνα: Universtity of Cambridge

Λύση σε πόνους μέσης και κάτω άκρων

Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι η καινοτόμος συσκευή μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική θεραπεία για πολλές μορφές σοβαρού πόνου. Όπως στα πόδια και στη μέση, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναλγητικά. Επίσης, θα μπορούσε πιθανώς να προσαρμοστεί για να αποτελέσει μία νέου τύπου θεραπεία της παράλυσης ή της νόσου Πάρκινσον.

Τεράστια οικονομική ανακούφιση

Οι πόνοι στη μέση και τα άκρα επιβαρύνουν τα εθνικά συστήματα υγείας. Τόσο η χρόνια χρήση αντιφλεγμονωδών ουσιών όσο και οι επεμβάσεις κοστίζουν πολύ. Κυρίως, όμως, “δηλητηριάζεται” η καθημερινότητα του ασθενούς. Οι επίμονοι πόνοι τον οδηγούν να στερείται κοινωνικών επαφών και να απέχει καθηκόντων. Για αυτό και σε πολλούς ο χρόνιος σωματικός πόνος οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα. Μόνον οι επεμβάσεις για πόνους σπονδυλικής στήλης επιβαρύνουν το βρετανικό σύστημα υγείας με 12 δισ. λίρες ετησίως! Για αυτό και η νέα θεραπεία θεωρείται τόσο σημαντική. Θα απαιτηθούν, ωστόσο, μακράς διάρκειας τεστ και κλινικές δοκιμές πριν αξιοποιηθεί η συσκευή σε ασθενείς. Οι πρώτες δοκιμές της σε ανθρώπους αναμένονται σε δύο έως τρία χρόνια. Την εμπορική προώθηση της νέας τεχνολογίας έχει αναλάβει η Cambridge Enterprises, ο επιχειρηματικός βραχίονας του βρετανικού πανεπιστημίου.

Διαφήμιση