Αρχική Επιστήμη Polar Pod: Το πλωτό εργαστήρι που βουλιάζει με τη θέλησή του (Βίντεο)

Polar Pod: Το πλωτό εργαστήρι που βουλιάζει με τη θέλησή του (Βίντεο)

0
Polar Pod
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε καθοριστικής σημασίας εξελίσσεται το πλωτό εργαστήρι Polar Pod για τις έρευνες στο ωκεάνιο οικοσύστημα. Η ενεργοποίησή του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, στις καινοτομίες του περιλαμβάνεται και η δεινότητά του να βουλιάζει με τη θέλησή του!

Ανοιχτός, μα άγνωστος ωκεανός

Στο Νότιο Ημισφαίριο, ο Νότιος Ωκεανός δεν χωρίζεται από ηπείρους. Είναι ένας ανοιχτός ωκεανός που κυκλοφορεί γύρω από την Ανταρκτική. Αυτός ο τεράστιος ωκεανός μάς είναι ακόμα άγνωστος. Οι ωκεανογραφικές εκστρατείες είναι σπάνιες. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα έναντι της κλιματικής αλλαγής για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Για αυτό και η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι ομόφωνη: χρειαζόμαστε επιτόπιες μετρήσεις.

Πώς σχεδιάστηκε

Δώδεκα χώρες συνένωσαν τις δυνάμεις τους. Για να εξερευνήσουν αυτόν τον ωκεανό, το γραφείο ναυτικής μηχανικής SHIP ST του Lorient σχεδίασε το Polar Pod.
Με κυκλική κίνηση, όπως ένας δορυφόρος γύρω από την Ανταρκτική, το Polar Pod θα επιτρέψει την απόκτηση δεδομένων και μακροπρόθεσμων παρατηρήσεων. Με αποδέκτες και απευθείας μετάδοση σε ερευνητές, ωκεανογράφους, κλιματολόγους, βιολόγους. 43 επιστημονικά ιδρύματα από τις 12 χώρες που συμμετέχουν στο έργο. Επικεφαλής είναι ο Γάλλος εξερευνητής και ακτιβιστής για το περιβάλλον, Ζαν Λουί Ετιέν.

Εικόνα: OCEALPOLAIRE.ORG

Καινοτόμος κατασκευή για δύσκολες αποστολές

Το ερώτημα ήταν ποιος τύπος πλοίου μπορεί να προσφέρει άνεση στην εργασία και την ασφάλεια όλο το χρόνο. Το Polar Pod είναι εμπνευσμένο από το FLIP, την ωκεανογραφική πλατφόρμα των ΗΠΑ. Που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μετά από 60 χρόνια στην υπηρεσία της έρευνας. Βασισμένο στην ίδια λογική, το Polar Pod θα έλκεται οριζόντια στην περιοχή μελέτης και θα γέρνει κάθετα γεμίζοντας δεξαμενές θαλασσινού νερού.
Αυτή η πλατφόρμα, ύψους 100 μέτρων και βάρους 1.000 τόνων, διαθέτει δυναμική για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων κυμάτων στον κόσμο. Τα πόδια του πλέγματος είναι κατασκευασμένα από χάλυβα πάχους 38 έως 50 mm. Η δομή του είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και το εξωτερικό περίβλημα από ειδικό ατσάλι για την αντιμετώπιση των πιο βίαιων καταιγίδων. Η κατασκευή είναι πιστοποιημένη από το Bureau Veritas.

Οικολογικό σκάφος

Το Polar Pod είναι ένα οικολογικό σκάφος. H άνω επιφάνειά του βρίσκεται 15 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει 8 άτομα με 6 μήνες αυτονομίας. Εϊναι οικολογικά ενεργειακό, χάρη στην απόδοση της θερμομόνωσης. Για την παροχή επιστημονικού εξοπλισμού, φωτισμού, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Αλλά και ζεστού νερού και μαγειρέματος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα παρέχεται από 4 ανεμογεννήτριες Kingspan των 3,2 kW και φωτοβολταϊκών στοιχείων. Με δύο συσκευασίες μπαταριών ιόντων λιθίου 50 kWh η καθεμία. Το Polar Pod είναι «πλοίο μηδενικών εκπομπών». Θεωρείται πολύ πιο σταθερό και άνετο από ένα παραδοσιακό πλοίο. Με βύθιιση 75 μέτρων, αυτό το «κάθετο σκάφος» είναι πολύ σταθερό. Επιτυγχάνει κάθετη κίνηση που δεν υπερβαίνει το 10% του ύψους των κυμάτων. Η περίοδος ανύψωσης, από κάτω προς τα πάνω, είναι 60 δευτερόλεπτα.
Στη μετατόπισή του, θα ακολουθεί τη ροή και τις στροφές του  ρεύματος Ανταρκτικής. Χωρίς κινητοποίηση είναι ένα σιωπηλό πλοίο. Χάρη στη σταθερότητά του, δεν διαταράσσει την επιφάνεια της θάλασσας ούτε τον περιβάλλοντα αέρα.

Προγραμματισμός εργασιών

Η πλατφόρμα είναι ειδικά προσαρμοσμένη για:

  • Επιστημονικό πρόγραμμα
  • Μετρήσεις ανταλλαγής αέρα/ωκεανού. Ιδίως CO2, για την αξιολόγηση του ρόλου της στο κλίμα
  • Δυναμική κυμάτων,
  • Παρακολούθηση και μελέτες των υδάτων
  • Συλλογές πλαγκτόν
  • Ακουστική απογραφή θαλάσσιας πανίδας: Θαλάσσια θηλαστικά
  • Καταγραφή ήχου από τον πυθμένα του ωκεανού
  • Επικύρωση στη θάλασσα δορυφορικών μετρήσεων:
  • Μετρήσεις αερολύματος
  • Εναέρια παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής, φάλαινες, θαλασσοπούλια…
Εικόνα: OCEANPOLAIRE.ORG

Κυκλική μετατόπιση

Σε τροχιά γύρω από την Ανταρκτική, το Polar Pod, που εκπαιδεύεται από το Circumpolar Current, θα κάνει την «παγκόσμια περιήγηση». Μεταξύ 50° και 55°S. Αυτή η περιήγηση 24.000 km, με μέση ταχύτητα 1 κόμβου (1,8 km /h) πρέπει να διαρκέσει 2 χρόνια. Με την επιφύλαξη δυσμενών ρευμάτων, το Polar Pod δεν ακολουθεί ευθεία γραμμή. Με τα πανιά του και μια εγκάρσια προπέλα στα 10 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή, έχει τη δυνατότητα να λυγίζει για να ξεφύγει από τα παγόβουνα.
Τα πληρώματα θα παρακολουθούνται κάθε 2 μήνες χρησιμοποιώντας ένα πλοίο ως υπεράκτιο ανεφοδιασμό, το οποίο θα ανατεθεί μόνιμα στην αποστολή. Θα φύγει από το πλησιέστερο λιμάνι για να ενταχθεί στο Polar Pod κατά την πορεία του στους τρεις ωκεανούς.

Διαφήμιση