Αρχική Καταστροφές Πως οι ωκεανοί είναι κλειδί για την επίλυση της κλιματικής κρίσης

Πως οι ωκεανοί είναι κλειδί για την επίλυση της κλιματικής κρίσης

0
Ωκεανός, ωκεανοί, θάλασσα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καλύπτοντας πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης, οι ωκεανοί έχουν τεράστιο δυναμικό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς και για την προώθηση ισχυρών, βιώσιμων οικονομιών.

Αυτή είναι η εκτίμηση των 14 παγκόσμιων παράκτιων σε ωκεανούς εθνών, στο πλαίσιο της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Αειφόρο Οικονομία Ωκεανών το Ocean Panel.

Η παγκόσμια Ομάδα ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να διαχειρίζεται αειφόρα το 100% των εθνικών θαλάσσιων υδάτων έως το 2025.

Οι δεσμεύσεις για την καταπολέμηση κρίσης του κλίματος

Η δέσμευση περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η θέρμανση των ωκεανών βάζει τα παράκτια έθνη σε έκτακτη ανάγκη.

Η προστασία των μαγγροβίων, των θαλάσσιων λιβαδιών και των αλάτων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του άνθρακα. Και να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2050, που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 ° C.

Ενίσχυση της καθαρής ωκεανικής ενέργειας

Ο στόχος του 2050 μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω, μέσω της ενίσχυσης της καθαρής ωκεανικής ενέργειας. Όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η παλιρροιακή και κυματική ενέργεια.

Τα σχέδια βιωσιμότητας του Ocean Panel θα περιλαμβάνουν στόχους, κίνητρα και βελτιώσεις υποδομής. Αυτά θα μπορούσαν να αποφέρουν 40 φορές την τρέχουσα παραγωγή ενέργειας από τον ωκεανό.

Τα βιώσιμα σχέδια για τον ωκεανό αποσκοπούν στην αντιμετώπιση απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.
Καθώς και στη διακοπή της εκτεταμένης υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας, η οποία απειλεί την θαλάσσια ζωή και την βιοποικιλότητα στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Η βιώσιμη αναζωογόνηση των θαλάσσιων οικονομιών

Ο τελικός στόχος είναι η βιώσιμη αναζωογόνηση των θαλάσσιων οικονομιών και πολιτισμών που βασίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό.

Όπως περιγράφει το Ocean Panel, αυτές οι “μπλε οικονομίες” θα δημιουργήσουν 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα παράγουν έως και έξι φορές περισσότερα τρόφιμα από τον ωκεανό έως το 2025.

Στόχος να ακολουθήσουν και άλλες χώρες

Τα 14 μέλη του Ocean Panel περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Χιλή, τα Φίτζι, τη Γκάνα, την Ινδονησία, την Τζαμάικα, την Ιαπωνία, την Κένυα, το Μεξικό, τη Ναμίμπια, τη Νορβηγία, το Παλάου και την Πορτογαλία.

Και θέλουν να εμπνεύσουν τους ηγέτες όλων των άλλων παράκτιων και ωκεανών κρατών να δεσμευτούν σε 100 % βιωσιμότητα έως το 2030.

Το Ocean Panel ιδρύθηκε το 2018. Στοχεύοντας στην προστασία του 30% των παγκόσμιων ωκεανών έως το 2030. Ένας σημαντικός στόχος, δεδομένου ότι πολλές από τις ανοικτές θάλασσες υπόκεινται σε πολύ περίπλοκες συνθήκες.

 

Διαφήμιση