Αρχική Καταστροφές Ολλανδοί ακτιβιστές παραπέμπουν την Shell στη Χάγη, για τις εκπομπές άνθρακα

Ολλανδοί ακτιβιστές παραπέμπουν την Shell στη Χάγη, για τις εκπομπές άνθρακα

0
Shell
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής στις Κάτω Χώρες Milieudefensie Netherlands
-το ολλανδικό σκέλος των Friends of the Earth– ξεκίνησαν μια νομική μάχη ορόσημο. Πηγαίνουν στο δικαστήριο της Χάγης τον ενεργειακό γίγαντα Shell.

Ζητούν από δικαστήριο να διατάξει την πολυεθνική να δεσμευτεί και να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα 45% έως το έτος 2030.

Η ομάδα Milieudefensie Netherlands υποστηρίζεται από χιλιάδες Ολλανδούς πολίτες.

Η Shell να δεσμευτεί, σύμφωνα με τους παγκόσμιους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού

Η προεδρεύουσα δικαστής Λαρίσα Αλβιν δήλωσε ότι “οι ενάγοντες απαιτούν από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι αυτό που κάνει ο εναγόμενος είναι παράνομο.

Και επιπλέον να διατάξει τον εναγόμενο (Shell) να μειώσει τις εκπομπές CO2 που παράγει και ελέγχει, σύμφωνα με τους παγκόσμιους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα”.

Στη Συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος στο Παρίσι του 2015, ο στόχος εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μείωση κατά 40% τουλάχιστον έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Πριν από την έναρξη ακροάσεων στο δικαστήριο της Χάγης, η Shell δήλωσε ότι συμφωνεί με την οργάνωση Friends of the Earth.

Και ότι απαιτείται δράση για τη μείωση των εκπομπών. Αλλά είπε ότι η “εταιρεία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της”.

“Η Shell είναι ένα από τους 10 μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο”, λένε οι Ολλανδοί ακτιβιστές

“Το βασικό επιχείρημα της Shell είναι ότι όλοι είναι υπεύθυνοι, λέει ο διευθυντής της Milieudefensie Netherlands Ντόναλντ Πολς.

Ο καταναλωτής, το κράτος, η διεθνής κοινότητα. Όλοι είναι υπεύθυνοι εκτός από τη Shell, εκτός από τον μεγαλύτερο ρυπαίνων των Κάτω Χωρών. Ένας από τους 10 μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Και θα το αλλάξουμε αυτό”.

Ο δικηγόρος της ομάδας Ρότζερ Κοξ είπε στο δικαστήριο της Χάγης ότι η εταιρική πολιτική της Royal Dutch Shell είναι “σε αντίθεση με τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα”.

Ο δικηγόρος της Shell Ντένις Χόρεμαν, δήλωσε στους δικαστές ότι η “εταιρεία ήδη εργάζεται για την ενεργειακή μετάβαση. Μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς βιώσιμες πηγές”.
Επισημαίνοντας παράλληλα πως μια νίκη για τις περιβαλλοντικές ομάδες θα μπορούσε “να ανοίξει τις πύλες για αμέτρητες παρόμοιες υποθέσεις”.

 

Διαφήμιση