Αρχική Πολιτισμός Πνευματικά δικαιώματα: Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης συστήνουν οι δημοσιογράφοι

Πνευματικά δικαιώματα: Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης συστήνουν οι δημοσιογράφοι

0
NEWSPAPER2
Εικόνα: UNSPLASH/Christian Lue
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης για τα πνευματικά τους δικαιώματα συγκροτούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι. “Ώστε οι να λάβουν επιτέλους τις αμοιβές που δικαιούνται για τη χρήση των πνευματικών τους έργων” αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΗΕΑ.

Τι ισχύει έως τώρα

Έως τώρα ελάχιστοι, εργαζόμενοι σε εφημερίδες, λαμβάνουν, συμβολικά ποσά ως μερίδιο από τις πωλήσεις μηχανημάτων αναπαραγωγής. Μέσω του ΟΣΔΕΛ που εκπροσωπεί συγγραφείς και εκδότες βιβλίων. Η αναπαραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου δημιουργεί σήμερα προστιθέμενη αξία. Την οποία καρπώνονται οι κολοσσοί του διαδικτύου, μεγαλώνοντας τα υπέρογκα κέρδη τους. Ενδεικτικά, το 11% των εσόδων της Google προέρχεται από την εκμετάλλευση δημοσιογραφικού περιεχομένου. Η ευρωπαϊκή οδηγία 2019/790 για την πνευματική ιδιοκτησία στην ψηφιακή ενιαία αγορά κατοχυρώνει δίκαιη αμοιβή για τους δημοσιογράφους. Αναμένεται σύντομα η ενσωμάτωση της στο ελληνικό δίκαιο.

Πλαίσιο δράσης

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της Ελλάδας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σύσταση Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Προκειμένου οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας να συμμετέχουν οργανωμένα και συλλογικά στη διαπραγμάτευση με τις πλατφόρμες που αναμένεται να ξεκινήσει σε επίπεδο Ευρώπης. Μέσω του ΟΣΔ τους οι δημοσιογράφοι θα διεκδικήσουν πιο αποτελεσματικά τα πνευματικά τους δικαιώματα. Θα μπορούν με διαφάνεια να εισπράττουν και να διανέμουν τις αμοιβές που θα προκύπτουν.

Κατοχύρωση από εθνικό και ενωσιακό δίκαιο

Το πνευματικό δικαίωμα των δημοσιογράφων ως δημιουργών έργων του λόγου είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της Ελλάδας, την ισχύουσα νομοθεσία (ν.2121/1993).. Ευρωπαϊκές Συμβάσεις καθώς και αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Αυτό το δικαίωμα επ΄ ουδενί δεν πρέπει να επηρεαστεί από τα προβλεπόμενα στον υπό διαμόρφωση νόμο για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών Αυτό άλλωστε είναι και το γράμμα αλλά και το πνεύμα  της Οδηγίας 2019/790. Η ΕΣΗΕΑ εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Τι θα γίνει με πρότερους όρους σε συμβάσεις

Τυχόν προβλεπόμενα σε ατομικές συμβάσεις εργασίας που έχουν συνυπογραφεί σε πρότερο χρόνο θα πρέπει να τύχουν νέας διαπραγμάτευσης. Και να μην ισχύουν από την έκδοση του νόμου και μετά. Η Οδηγία 2019/790  εισάγει ένα νέο, συγγενικό, δικαίωμα για τους εκδότες ΜΜΕ. Πέραν του ήδη κατοχυρωμένου πρωτογενούς δικαιώματος των δημιουργών/δημοσιογράφων. Η Οδηγία αναγνωρίζει ότι οι δημιουργοί δικαιούνται ένα εύλογο μερίδιο από τις αμοιβές που θα προκύψουν για τους εκδότες. Αφήνει στην νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους την ευχέρεια να οριοθετήσει και να κατανείμει αυτό το μερίδιο. Η σύσταση που έχουμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) είναι για διεκδίκηση κατανομής 50/50.

Διαφήμιση