Αρχική Ελλάδα Ο πήχης, ο ρεαλισμός και οι εθνικές γραμμές

Ο πήχης, ο ρεαλισμός και οι εθνικές γραμμές

0
AEGEANSEA
Εικόνα: UNSPLASH/Alice Mourou
Διαφήμιση
Tελικά όσο περνούν οι μέρες, οι γείτονες φίλοι μας Τούρκοι δεν μας πείθουν για τις ευγενείς προθέσεις τους. Και ταυτόχρονα δικαιολογούν τους προβληματισμούς μας όσον αφορά στον επικείμενο διάλογο.

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

Μέσα από αντιφατικές δηλώσεις οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών και ουσιαστικών επαφών. Εν όψει και της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Παρά την πολιτική βούληση να υπάρξει διέξοδος στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. Αφού το το μόνο που καταφέρνουν είναι να κερδίζουν χρόνο, παραβιάζοντας κατά εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο.

Εθνικά συμφέροντα

Είναι να απορεί κανείς αλλά και να μην παίρνει στα σοβαρά την τουρκική ,όταν η ίδια επιχειρεί να εξισορροπήσει τις διαφορές μας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το ζήτημα της Κύπρου. Με μία επιχειρηματολογία που δεν υφίσταται νομικά, αφού στην ουσία δεν την δέχεται. Καλά κάνει λοιπόν η ελληνική πλευρά και υιοθετώντας την πολιτική του ρεαλισμού έχει θέσει χαμηλά τον πήχη των συγκεκριμένων συνομιλιών. Μένει προσηλωμένη στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, χωρίς να κάνει πίσω. Αφού έχει να κάνει με αστάθμητους παράγοντες ΕΕ – βλέπε Γερμανία. και Ουάσιγκτον. Και με έναν συνομιλητή αναξιόπιστο που σε κάθε χρονική στιγμή δεν ξεχνά να μας θυμίζει τον πραγματικό του εαυτό.

Γεωτρήσεις

Μιλά ο Καλίν υπέρ του διαλόγου. Βγαίνει ο υπουργός Ενέργειας και προαναγγέλλει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμφανίζεται ο Τσαβούσογλου σε διπλωματικό επίπεδο και ρίχνει τους τόνους. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Ακάρ μιλά ανοικτά για διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο. Και για αποστρατιωκοποίηση των ελληνικών νησιών. Τα ελληνικά νησιά, λέει, δεν μπορούν να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο επειδή είναι ημίκλειστο. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η Ελλάδα έχει συνολικά 3.100 νησιά εκ των οποίων περίπου 2.400 βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Συγκριτικά, η Τουρκία έχει μόνο τρία νησιά στο Αιγαίο.

Γκρίζες ζώνες

Παράλληλα η Τουρκία αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών βαφτίζοντας γκρίζες ζώνες πολλά από αυτά. Των οποίων οι ακτές προστίθενται σε αυτό της ηπειρωτικής χώρας , φθάνοντας συνολικά 15.655 χιλιόμετρα. Σε αντίθεση με 8.368 χιλιόμετρα των τουρκικών ακτών. Ερευνητικά ιδρύματα όπως το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων και το “The World Factbook” της CIA έρχονται στο ίδιο συμπέρασμα. Η Ελλάδα έχει σημαντικά μεγαλύτερες ακτές από την Τουρκία, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρόσφατη έκδοση από την Τουρκία (Navtex) που δηλώνει ότι τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιούνται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 εμπίπτει στις επίμονες προσπάθειες της Άγκυρας. Να  διαστρεβλώσει τα γεγονότα στην περιοχή.

Συνεχείς παραβιάσεις

Τη στιγμή που πρακτικά η ίδια παραβιάζει συστηματικά τον ελληνικό χώρο και πετά πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Όσον αφορά στις τουρκικές επικρίσεις για το στρατιωτικό καθεστώς των νησιών Λήμνου και της Σαμοθράκης. Αυτό καθορίζεται από την Σύμβαση του Montreux του 1936. Είναι αναφαίρετο ελληνικό δικαίωμα που έχει αναγνωριστεί από την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Για την ιστορία ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ρούστου Αράς το 1936 το αναγνώρισε χωρίς επιφυλάξεις. Στην ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση απεδέχθη το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Όσον αφορά τα Δωδεκάνησα υπάρχει παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Φρουράς σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη. Γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει η Τουρκία, αφού δεν έχει καταρχήν υπογράψει τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού.

Τρίτο κράτος

Κατ’ επέκταση πρόκειται για τρίτο κράτος και δεν δημιουργούνται υποχρεώσεις ή δικαιώματα. Τέλος η χώρα μας έχει το δικαίωμα να προστατεύει αμυντικά τα νησιά μας και ειδικότερα τα Δωδεκάνησα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει εσκεμμένα μία επίθεσης ειρήνης και διαλόγου προς όλα τα μέτωπα. Προκειμένου να σταθμίσει αντιδράσεις τόσο στην ΕΕ αλλά και την στάση του προέδρου Μπάιντεν.
Και τίθεται εύλογα το ερώτημα: Από τη στιγμή που καταρρίπτονται όλα τα παράνομα επιχειρήματα της τουρκικής ηγεσίας σε διπλωματικό επίπεδο γιατί ο Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι; Μην θεωρείτε τόσο αφελή τον Τούρκο πρόεδρο και τα εξαπτέρυγα του από τη στιγμή που άλλα λέει και άλλα κάνει…

Διπλό παιχνίδι

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι γείτονες μας από τη μία απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli) που εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το 1995. Σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια. Και από την άλλη έχει προχωρήσει στην Στρατιά του Αιγαίου. Επισημάνσεις και παράμετροι που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας…. αφού μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα!
Γιάννης Μαραγκουλης
Του δημοσιογράφου Γιάννη Μαραγκούλη
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Υπηρεσία Μείωσης Αποτυπώματος Άνθρακα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα από την Schneider Electric
Επόμενο άρθροG7: Παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής 15% στις πολυεθνικές (Βίντεο)