Αρχική Ελλάδα G7: Παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής 15% στις πολυεθνικές (Βίντεο)

G7: Παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής 15% στις πολυεθνικές (Βίντεο)

0
G7 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την επιβολή ενιαίας παγκόσμιας φορολογίας 15% στις πολυεθνικές εταιρείες αποφάσισαν οι G7. Aπό χθες στην Κορνουάλη της Μεγάλης Βρετανίας έως και αύριο οι 7 πλουσιότερες χώρες συνεδριάζουν για την οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό, την ενίσχυση των εμβολιασμών παγκοσμίως. Καθώς και τη δυνατότητα ενός κοινού φορολογικού συστήματος και την κλιματική αλλαγή. Στη σύνοδο συμμετέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Πώς φτάσαμε στην παγκόσμια φορολογία 15%

Την πρόταση για ενιαίο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή είχε ρίξει στο τραπέζι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η υιοθέτηση της αμερικανικής πρότασης και από τους έτερους ισχυρούς δημοσιοποιήθηκε μέσω Twitter από το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Jake Sullivan.

sallivan

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε προτείνει τον περασμένο μήνα την εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις. «Η Αμερική συσπειρώνει τον κόσμο ώστε να κάνει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί. Για να μπορούμε να επενδύσουμε στη μεσαία τάξη» ανέφερε ο σύμβουλος του Μπάιντεν.

Μπλόκο σε φορολογικούς παραδείσους

Με την κίνησή τους αυτή οι G7 στοχεύουν στο μπλοκάρισμα μεταφοράς κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους. Δηλαδή, επιθυμούν να αποτρέψουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα (υπερ)κέρδη και τα φορολογητέα έσοδά τους σε χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Πολυεθνικές-μεγαθήρια όπως το Facebook και η Amazon θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το 15%. Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η υιοθέτηση του μέτρου θα επικυρωθεί και από τους G20 τον Ιούλιο στην Ιταλία.

 

 

Διαφήμιση