Αρχική Διάστημα Γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει» ανακαλύφθηκε στο κέντρο του γαλαξία (Βίντεο)

Γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει» ανακαλύφθηκε στο κέντρο του γαλαξία (Βίντεο)

0
VVV WIT 08

Σύνταξη: ecozen.gr

Γιγάντιο άστρο που «αναβοσβήνει» ανακαλύφθηκε στο κέντρο του γαλαξία μας. Την ανακάλυψε έκανε ομάδα αστρονόμων. Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 25.000 ετών φωτός από τη Γη.

Το άστρο με την ονομασία VVV-WIT-08 μείωσε για άγνωστο λόγο τη λαμπρότητα του κατά περίπου 97%. Με αποτέλεσμα σχεδόν να εξαφανιστεί από τον ουρανό, τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Αλλά μετά από μερικούς μήνες επανήλθε στο προηγούμενο φως του!

Πολύ σπάνιο φαινόμενο

Πολλά άστρα μεταβάλλουν τη φωτεινότητα τους. Είτε επειδή πάλλονται είτε επειδή σκιάζονται πρόσκαιρα από κάποιο άλλο παρεμβαλλόμενο άστρο. Ωστόσο είναι είναι πάρα πολύ σπάνιο ένα άστρο να γίνει τόσο αχνό για μια παρατεταμένη περίοδο αρκετών μηνών. Και μετά να ανακτήσει την προηγούμενη φωτεινότητα του.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Χιλή, με επικεφαλής το δρα Λάι Σμιθ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν την ανακάλυψη με τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Η έρευνά τους και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Διπλό αστρικό σύστημα;

Μια εκτίμηση, όπως είπαν, είναι ότι το εν λόγω ασυνήθιστο άστρο ανήκει σε μια νέα κατηγορία διπλών αστρικών συστημάτων. Στα οποία υπάρχει ένα γιγάντιο άστρο 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο. Αυτό σκιάζεται κάθε λίγες δεκαετίες από ένα μέχρι στιγμής αόρατο και απροσδιόριστο σύντροφο (μάλλον είτε άλλο άστρο, είτε μεγάλο πλανήτη σε τροχιά). Έτσι το γιγάντιο άστρο υφίσταται περιοδική έκλειψη από το συνοδό του. Για τον αστρονόμο Σεργκέι Κοπόσοφ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μόνον εικασίες μπορούμε να κάνουμε. «Είναι εντυπωσιακό ότι παρατηρήσαμε ένα σκούρο, μεγάλο και επίμηκες αντικείμενο να περνάει ανάμεσα σε μας και στο μακρινό άστρο. Μόνον εικασίες μπορούμε να κάνουμε για την προέλευσή του» αναφέρει χαρακτηριστκά.

Παρεμφερές άστρο

Μια άλλη -γνωστή εδώ και καιρό- περίπτωση με ομοιότητα είναι του γιγάντιου άστρου Epsilon Aurigae. Το εν λόγω άστρο εν μέρει σκιάζεται από έναν πελώριο δίσκο σκόνης κάθε 27 χρόνια, αλλά η φωτεινότητα του πέφτει το πολύ έως 50%. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το άστρο TYC 2505-672-1 που φαίνεται να αυξομειώνει τη φωτεινότητα του κάθε 69 χρόνια.

Ανάγκη περαιτέρω μελέτης

Πέρα από το VVV-WIT-08, οι αστρονόμοι βρήκαν επίσης δύο άλλα εξίσου ιδιόμορφα γιγάντια άστρα. Γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση τους ότι πρόκειται για μια νέα κατηγορία άστρων που «αναβοσβήνουν» και τα οποία θέλουν περαιτέρω μελέτη. Το WIT στην ονομασία τους προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων “What is This” (Τι Είναι Αυτό), καθώς οι αστρονόμοι δεν έχουν ιδέα περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Διαφήμιση