Αρχική Περιβάλλον Γ. Κρεμλής: Η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής...

Γ. Κρεμλής: Η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

0
ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÕÐ. ÅÑÃÁÓÉÁÓ ÃÉÁÍÍÇ ÂÑÏÕÔÓÇÓ ÓÔÏ ÓÕÍÅÄÑÉÏ
Εικόνα: EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την υπογραφή του Γιώργου Κρεμλή φέρει η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Ο Γιώργος Κρεμλής, είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας.

Εμβληματική πρωτοβουλία

Πρόκειται για εμβληματική πρωτοβουλία, που ανέλαβε η Ελλάδα από το 2019 σε επίπεδο ΟΗΕ. Στόχος της είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της φύσης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.  Πρόκειται για αμιγώς ελληνική παγκόσμια πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από 100 κράτη του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους και οι  ΗΠΑ, που ενθαρρύνουν και ενισχύουν αυτή την πρωτοβουλία. Προοδευτικά ο αριθμός των κρατών που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή αυξάνεται.

karyatides
Εικόνα: UNSPLASH/Douglas O

Διπλωματία του κλίματος

Ερωτηθείς αν έχει διπλωματική διάσταση, ο κ. Κρεμλής εξήγησε “είναι μια κατεξοχήν δράση διπλωματίας του κλίματος“. “Στον τομέα αυτό η χώρα μας πρωτοπορεί” προσέθεσε με νόημα. Ο Γ. Κρεμλής είναι πρόεδρος της ελληνικής πρωτοβουλίας. Αυτή τη στιγμή έχει στηθεί ένα δίκτυο με όλα τα κράτη που τη στηρίζουν. Συγκροτείται μια βάση δεδομένων, η οποία θα καταγράψει όλα τα μνημεία και τους χώρους που πρέπει να προστατευθούν.

Ευρύτερο δίκτυο από της UNESCO

Το δίκτυο θα είναι ευρύτερο από τα προστατευόμενα μνημεία και τοποθεσίες της UNESCO. Θα έχει ευρύτερο πεδίο και παγκόσμιο χαρακτήρα. Θα καταγραφούν όλα αυτά στη βάση δεδομένων. Θα αξιολογηθούν. Θα αποκτήσουν μια ψηφιακή ταυτότητα και θα οριστεί πώς θα μπορούν στο μέλλον να προστατευθούν βάσει καλών πρακτικών.

FOREST.2
Εικόνα: UNSPLASH/Michael Benz

Χρηματοδότηση

Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δράσεις; Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους κράτη, είπε ότι οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους. Τα κράτη -έλη της ΕΕ θα μπορούν να υποστηριχθούν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Με τη θεσμοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας, θα υπάρξουν και άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης. Από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μέσα από τους μηχανισμούς του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει προτείνει στην Επιτροπή του ΟΗΕ που θα διοργανώσει την επόμενη παγκόσμια διάσκεψη στη Γλασκώβη, κοινή διάσκεψη υπουργών Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Με θεματική την ελληνική πρωτοβουλία, το μείζον θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτική κληρονομιά. Στόχος είναι να αναδειχθεί η πρωτοβουλία στα συμπεράσματα και στην έκθεση της παγκόσμιας αυτής διάσκεψης του ΟΗΕ. Και να συναποφασιστεί ένας οδικός χάρτης και ένα πρόγραμμα δράσης για το πώς η πρωτοβουλία αυτή θα λειτουργήσει στο μέλλον ως πλέον επίσημη πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

 

 

 

 

Διαφήμιση