Αρχική Τεχνολογία Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα: Τι είναι – Πώς θα λειτουργεί

Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα: Τι είναι – Πώς θα λειτουργεί

0
digital card
Εικόνα: UNSPLASH/ NordWood Themes

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πλαίσιο για ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ πρότεινε η Κομισιόν. Οι πολίτες θα μπορούν να πιστοποιούν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από τα ψηφιακά πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλέφωνό τους.

Πρόσβαση σε όλην την ΕΕ

Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτότητα, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες πλατφόρμες για την αποδοχή της χρήσης πορτοφολιών ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας κατόπιν αιτήματος του χρήστη. Για παράδειγμα για την απόδειξη της ηλικίας τους. Η χρήση του πορτοφολιού Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα είναι πάντα στην επιλογή του χρήστη. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ σημείωσε ότι “η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε οποιοδήποτε κράτος μέλος ό,τι κάνουμε κάνουμε στη χώρα μας. Χωρίς επιπλέον κόστος και λιγότερα εμπόδια”. ‘Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μας οδηγήσει όλοι περισσότερο στην εμπειρία του τι σημαίνει να ζούμε στην Ευρώπη και να είμαστε Ευρωπαίοι”.

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Tιερί Μπρετόν ανέφερε ότι “οι πολίτες της ΕΕ όχι μόνο περιμένουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αλλά και ευκολία. Είτε ασχολούνται με την εθνική διοίκηση (φορολογική δήλωση) είτε για ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο”.

Πώς θα είναι η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα

  • Διαθέσιμη σε οποιονδήποτε θέλει να την χρησιμοποιήσει.Κάθε πολίτης της ΕΕ, κάτοικος και επιχείρηση στην Ένωση που θα ήθελε να κάνει χρήση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα μπορεί να το κάνει.
  • Ευρέως χρησιμοποιήσιμη. Τα πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως. Είτε για την αναγνώριση χρηστών είτε για την απόδειξη ορισμένων προσωπικών χαρακτηριστικών. Με σκοπό την πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ένωση.
  • Τα πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας θα επιτρέψουν στους χρήστες να επιλέξουν ποιες πτυχές της ταυτότητάς τους, τα δεδομένα και τα πιστοποιητικά που μοιράζονται με τρίτα μέρη, και να παρακολουθούν αυτήν την κοινή χρήση. Ο έλεγχος χρήστη διασφαλίζει ότι θα κοινοποιούνται μόνο οι πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιούνται.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν μια κοινή εργαλειοθήκη έως τον Σεπτέμβριο 2022 και να ξεκινήσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. Αυτή η εργαλειοθήκη πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνική αρχιτεκτονική, τα πρότυπα και τις οδηγίες για βέλτιστες πρακτικές.

Διαφήμιση