Αρχική Επιστήμη EVA: Το ρομπότ με τις ανθρώπινες εκφράσεις (Βίντεο)

EVA: Το ρομπότ με τις ανθρώπινες εκφράσεις (Βίντεο)

0
laboratory
Εικόνα: UNSPLASJH/Clint Patterson
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η EVA δεν είναι απλά ένα ρομπότ. Είναι το ρομπότ που μιμείται επιτυχώς τις ανθρώπινες εκφράσεις. Πρόκειται για ένα ρομποτικό πρόσωπο σχεδιασμένο από το Πανεπιστήμιο Columbia. Συγκεκριμένα, το εργαστήρι του πανεπιστημίου Creative Machines Lab κατάφερε να αναπαράγει ρεαλιστικά τις εκφράσεις και τις κινήσεις του ανθρώπινου προσώπου. Η EVA έχει 14 μυς του δέρματος του προσώπου, 6 μυς του λαιμού και 5 μυς του βολβού και των βλεφάρων. Θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη διεπαφή ανθρώπου-υπολογιστή. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσει στη διερεύνηση της πιθανότητας συναισθηματικής νοημοσύνης σε μηχανές. Ενεργοποιείται από 25 κινητήρες MG90S και ελέγχεται από ένα Raspberry Pi 3.

Low budget κατασκευή

Η Eva σχεδιάστηκε για να κατασκευαστεί στο χαμηλότατο προϋπολογισμό των 900 δολαρίων! Για τη δημιουργία της χρειάστηκε η πρόσβαση σε τυποποιημένα εργαλεία. Ένα λέιζερ και ένας επιτραπέζιος τρισδιάστατος εκτυπωτής (3D).

 

Το υφιστάμενο πρωτότυπο τυπώθηκε σε ένα Ultimaker 2+ Extended, αλλά οποιοσδήποτε επιτραπέζιος εκτυπωτής 3D μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον έχει ύψος κατασκευής τουλάχιστον 11 ίντσες.

Ρομποτικά χαμόγελα

Όταν χαμογελάμε σε κάποιον και δεν ανταποδίδει μάς φαίνεται παράξενο. Όχι στην περίπτωση της EVA. H ομάδα ερευνητών μηχανικών του Columbia της Νέας Υόρκης δημιούργησε ένα ανθρωποειδές ρομποτικό κεφάλι. Έχει σχεδιαστεί για να διερευνά τη δυναμική των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-ρομπότ. Αποτελείται από ένα συνθετικό κρανίο τρισδιάστατου τυπωμένου ενήλικου-ανθρώπου με μαλακό ελαστικό πρόσωπο στο μπροστινό μέρος. Οι κινητήρες μέσα στο κρανίο τραβούν και απελευθερώνουν επιλεκτικά τα καλώδια που συνδέονται σε διάφορες τοποθεσίες στην κάτω πλευρά του προσώπου. Όπως ακριβώς κάνουν οι μύες κάτω από το δέρμα των ανθρώπινωνμ προσώπων. Επιιτρέποντάς μας την εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών εκφράσεων του προσώπου.

Εκφράσεις θυμού και χαράς

Από την πλευρά της, η EVA μπορεί να εκφράσει συναισθήματα. Δηλαδή θυμό, αηδία, φόβο, χαρά, θλίψη και έκπληξη. Προκειμένου να αναπτυχθούν οι δυνατότητες κατοπτρισμού, οι επιστήμονες ξεκίνησαν με τη μαγνητοσκόπηση της EVA καθώς κινήθηκε τυχαία το πρόσωπό της. Ο υπολογιστής που ελέγχει το ρομπότ ανέλυσε στη συνέχεια τις ώρες του βίντεο. Χρησιμοποίησε ένα ολοκληρωμένο νευρωνικό δίκτυο για να μάθει ποιοι συνδυασμοί “κίνησης μυών” οδήγησαν σε ποιες εκφράσεις του προσώπου.Όταν μια συνδεδεμένη κάμερα απεικόνισε στη συνέχεια το πρόσωπο ενός ατόμου που αλληλεπιδρά με το ρομπότ, χρησιμοποιήθηκε ένα δεύτερο νευρικό δίκτυο για την αναγνώριση της συγκεκριμένης έκφρασης αυτού του ατόμου. Εν συνεχεία το ταιριάζει οπτικά με αυτό που θα μπορούσε να κάνει το ρομπότ. Το ρομπότ στη συνέχεια προχώρησε στην ανάληψη αυτής της έκφρασης, μετακινώντας τους τεχνητούς μυς του προσώπου ανάλογα.

Μελλοντική αρωγή σε σχολεία και νοσοκομεία

Οι μηχανικοί παραδέχονται ότι η απλή μίμηση των ανθρώπινων εκφράσεων μπορεί να έχει περιορισμένες εφαρμογές. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον τρόπο, με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με υποστηρικτικές τεχνολογίες. Και ως εξ τούτου να συνδράμει  σε νοσοκομεία, σχολεία και εργασιακούς χώρους. Υπάρχει ένα όριο στο πόσο εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε συναισθηματικά” εξηγεί ο επικεφαλής του έργου, καθηγητής Hod Lipson. “Ο εγκέφαλός μας φαίνεται να ανταποκρίνεται καλά σε ρομπότ που έχουν κάποιο είδος αναγνωρίσιμης φυσικής παρουσίας.”

 

 

Διαφήμιση