Αρχική Πολιτική Εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού

Εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού

0
chilldren
Εικόνα: UNSPLASH/Artem Kniaz

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο «Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» προχώρησε στην υιοθέτηση διετούς εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Το εθνικό σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφορά στην περίοδο 2021-2023. Αποτελεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική. Περιλαμβάνει τις δράσεις των 12 φορέων που συγκροτούν τον Εθνικό Μηχανισμό που συστάθηκε με το Ν. 4491/2017.

girl with paint of body

Άξονες προτεραιότητας

Άξονες προτεραιότητας του εθνικού σχεδίου δράσης ορίζονται:

  • Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των επιπτώσεών της στα παιδιά,
  • Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά,
  • Προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών,
  • Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία,
  • Δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση,
  • Προστασία της οικογένειας και των παιδιών στην κοινότητα – αποϊδρυματοποίηση και
  • Οριζόντια δράση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες.

Κατοχύρωση των παιδιών

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υιοθέτηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Μια πολύμηνη διαδικασία κατάρτισής του ολοκληρώνεται. Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και η προστασία της ανηλικότητας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα». Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. “Η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού γίνεται με έναν οριζόντιο τρόπο που καταλαμβάνει μεγάλο εύρος πολιτικών της δημόσιας διοίκησης. Η προσπάθειά μας για την περαιτέρω κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών συνεχίζεται. Με την παρακολούθηση της υλοποίησης του εθνικού σχεδίου και την επικαιροποίησή του» εξήγησε.

Ασπίδα προστασίας

“Ασπίδα προστασίας” χαρακτήρισε το σχέδιο δράσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Πάνος Αλεξανδρής. «Το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού έρχεται σήμερα ως μια ασπίδα προστασίας. Επιχειρεί να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων όπως η παιδική φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός… Ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών από διάφορους κλάδους (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, ιατροί κ.ά.) επεσήμανε».

Διαφήμιση