Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα: Η μείωση κατανάλωσης κρέατος βοηθά στην πρόληψη ιών

Έρευνα: Η μείωση κατανάλωσης κρέατος βοηθά στην πρόληψη ιών

0
meat 1030729 960 720
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ανθρώπινος τρόπος ζωής, όπως η συγκατοίκηση με ζώα συντροφιάς και η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος, δημιούργησαν την τέλεια συνθήκη για την εμφάνιση και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως το Covid-19, προειδοποιεί ένας καθηγητής.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός στον κόσμο και η αύξηση του αριθμού των κατοικίδιων ζώων έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τη μετάδοση ιών μεταξύ ανθρώπων και ζώων, σύμφωνα με τον Cock Van Oosterhout, καθηγητή της εξελικτικής γενετικής.

«Οι χώρες πρέπει επειγόντως να εισαγάγουν διαβατήρια εμβολιασμού και να μεγιστοποιήσουν τη γενετική διακύμανση στα ζώα και πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα του κρέατος που τρώμε», υποστηρίζει σε μια νέα εφημερίδα.

Η καταστροφή των δασών για την εκτροφή ζώων για κατανάλωση και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αυξάνουν τον κίνδυνο από ιούς, οι οποίοι ενδέχεται να συγχωνευθούν.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες βιοποικιλότητας στον κόσμο προειδοποίησαν πέρυσι ότι οι μελλοντικές πανδημίες θα είναι πιο συχνές, θα εξαπλώνονται πιο γρήγορα, θα βλάπτουν περισσότερους ανθρώπους και θα προκαλέσουν ακόμη χειρότερη οικονομική ζημία, αν δεν προχωρήσουμε σε θεμελιώδεις αλλαγές στις περιβαλλοντικές προσεγγίσεις και την εκμετάλλευση της άγριας πανίδας.

Ο καθηγητής Van Oosterhout, της Σχολής Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε: «Εμείς οι άνθρωποι ζούμε με έναν μη βιώσιμο τρόπο τους τελευταίους αιώνες. Τώρα έχουμε ένα τεράστιο μέγεθος πληθυσμού – όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των οικόσιτων και άγριων ζώων.

«Αυτό αποτελεί ιδανικό σημείο αναπαραγωγής για την εξέλιξη και τη μετάδοση ζωονόσων μολυσματικών ασθενειών που μεταφέρονται από ζώο σε ανθρώπινο ξενιστή».

Ο αριθμός των οικόσιτων ζώων είναι 10 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των άγριων ζώων της Γης, σύμφωνα με την μελέτη του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Virulence.

Ωστόσο, η έλλειψη γενετικής διακύμανσης στα εκτρεφόμενα ζώα δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη και τη μετάδοση ασθενειών.  

Με πληροφορίες του Independent 

Διαφήμιση