Αρχική COVID-19 Επιβίβαση σε πλοία: Υποχρεωτική η Δήλωση Υγείας – Πώς χρησιμοποιείται

Επιβίβαση σε πλοία: Υποχρεωτική η Δήλωση Υγείας – Πώς χρησιμοποιείται

0
ΑΦΙΞΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (EUROKINISSI/ΘΑΝΟΣ ΡΙΒΙΟΣ)
Άφιξη επιβατών στο λιμάνι της Σαντορίνης. Παρασκευή 14 Μαίου 2021 (EUROKINISSI/ΘΑΝΟΣ ΡΙΒΙΟΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υποχρεωτική είναι πλέον η Δήλωση Υγείας, για όλους τους επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο, ανεξάρτητα εάν κάποιος διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid, μοριακό ή self test.

Ενώ, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, μπορεί να συμπληρωθεί ηλεκτρονικά και να εκτυπωθεί άμεσα ώστε ο επιβάτης να τη φέρει μαζί του κατά την επιβίβαση.

Η Δήλωση Υγείας, αφορά μόνο την επιβίβαση σε πλοία και η ζήτησή της δεν αναιρεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε το rapid test, είτε το μοριακό test που οι ταξιδιώτες πρέπει ανεξαρτήτως να διαθέτουν προκειμένου να μεταβούν στα νησιά.

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στην  ΕΡΤ, όποιος επιβάτης το επιθυμεί θα μπορεί πλέον με ψηφιακό τρόπο να συμπληρώνει τη σχετική Δήλωση Υγείας, πέραν της έγγραφης μορφής. Γεγονός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει αρκετά τη διαδικασία της επιβίβασης.

Τι πρέπει να περιέχει

Ο κ. Πλιακιωτάκης τόνισε ότι στη Δήλωση Υγείας οι επιβάτες θα συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία που θα αναφέρουν εάν κάποιος έχει κάνει τις τελευταίες 72ώρες μοριακό εργαστηριακό έλεγχο (PCR) για COVID-19, εάν έχει κάνει την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα έλεγχο για COVID-19 με ταχύ αντιγονικό τεστ (rapid test) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (selftest), εάν έχει εμβολιαστεί με όλες τις απαραίτητες δόσεις για τον COVID-19, ενώ θα αναγράφονται τα στοιχεία του ατόμου που ταξιδεύει.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επιτηρούν συνεχώς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στα λιμάνια αλλά και μέσα στα πλοία, τα οποία διαμορφώθηκαν με τους φορείς της αγοράς αλλά -κυρίως- με τις κατευθύνσεις των ειδικών επιστημόνων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η πληρότητα στα πλοία παραμένει στο 85% για αυτά που διαθέτουν καμπίνες και στο 80% για αυτά που δεν διαθέτουν καμπίνες.

Διαφήμιση