Αρχική Καταστροφές Θρίλερ στη Σρι Λάνκα – Βύθιση πλοίου απειλεί με μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή

Θρίλερ στη Σρι Λάνκα – Βύθιση πλοίου απειλεί με μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή

0
Indian Coast Guard Twitter
Indian Coast Guard Twitter 31.05.21
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή κινδυνεύει η Σρι Λάνκα, καθώς το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MV X-Press Pearl που έχει υποστεί ζημιές από πυρκαγιά που ξέσπασε όταν βρισκόταν στα ανοικτά του Κολόμπο κινδυνεύει να βυθιστεί.

Καθώς η καύση διήρκεσε 13 μέρες, ήδη οι ακτές έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικολογική ζημιά στην ιστορία τους, από χημικά υλικά που έχουν καλύψει τις ακτές. Αλλά εάν βυθιστεί η ζημιά θα αυξηθεί περαιτέρω.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα έκανε την Τετάρτη τη σχετική ανακοίνωση, αφού ενημέρωσε ότι έγινε προσπάθεια να ρυμουλκηθεί σε πιο βαθιά νερά, από την ολλανδική εταιρεία Smit.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Γκουτζαράτ της Ινδίας και η πυρκαγιά ξέσπασε στις 20 Μαΐου όταν το MV X-Press Pearl εισερχόταν στο λιμάνι του Κολόμπο. Χρειάστηκαν 13 ολόκληρες ημέρες προκειμένου να κατασβεστεί η φωτιά και με τη βοήθεια τόσο του ινδικού λιμενικού όσο και της Smit.

Ανάρτηση του Λιμενικού της Ινδίας για τη βοήθεια που παρείχε αξιοσημείωτη βοήθεια στην επιχείρηση. Ενώ ξεκινά με hashtag που αναγράφει “η γειτονιά πρώτα”. Μέχρι τώρα δεν έχει διαφύγει πετρελαιοκηλίδα.

Οι εκτιμήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήθελαν την πυρκαγιά στο φορτηγό πλοίο να έχει προκληθεί από διαρροή νιτρικού οξέος.

Το πλήρωμα την είχε αντιληφθεί ήδη από τις 11 Μαΐου.

Εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση μέχρι στιγμής

Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του πλοίου, το οποίο μετέφερε μεταξύ άλλων 25 τόνους νιτρικού οξέος, λιπαντικά, καυστική σόδα και άλλα χημικά προϊόντα καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

Τα εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στη θάλασσα και τα εκατομμύρια κομματάκια πολυαιθυλένης τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων έχουν καλύψει 80 χιλιόμετρα στις δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Ο πρόεδρος, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ζήτησε τη ρυμούλκηση του πλοίου στα βαθιά προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ζημιές στις ακτές της Σρι Λάνκα.

Κινδυνεύει ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Έκτακτα μέτρα ελήφθησαν για να προστατευθεί η λιμνοθάλασσα Νεγκόμπο, κύριος τουριστικός προορισμός της Σρι Λάνκα, αλλά και οι γύρω περιοχές προκειμένου να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις από διαρροή πετρελαίου ή από αντικείμενα που ενδέχεται να προέλθουν από το πλοίο.

Μια πετρελαιοκηλίδα αναμφίβολα θα επιδεινώσει την κατάσταση, αφού το πλοίο μεταφέρει 278 τόνους καυσίμων πλοίου και 50 τόνους βενζίνης.

Γίνεται εκτίμηση για το μέγεθος της μόλυνσης αλλά και έρευνα για την πυρκαγιά, ενώ οι 3 αξιωματικοί του πλοίου υποχρεούνται να παραμείνουν στο νησί μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

 

Διαφήμιση