Αρχική Ελλάδα Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό (Βίντεο)

Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό (Βίντεο)

0
Εικίνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής, από κοινού με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

 

Τετράπτυχο

Με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών», το ν/σ αποτελείται από τέσσερις βασικές πτυχές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς. Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με καθαρά βελτιωτικό μη τιμωρητικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα είναι μηχανισμός ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών και διαρκούς βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του σχολείου. Επίσης το νομοσχέδιο παίρνει θέση και για την εκκλησιαστική εκπαίδευση».

Σχολείο του μέλλοντος

Σχολείο του μέλλοντος χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης το περιεχόμενο των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου.”Είτε είναι πανεπιστημιακές σπουδές είτε μεταλυκειακή εκπαίδευση είτε οποιαδήποτε επαγγελματική διαδρομή» επεσήμανε. “Δεν μιλάμε μόνο για τη στείρα αποστήθιση. Αλλά για κριτική σκέψη, σύνθεση, αξιοποίηση διαφορετικών πηγών. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτό που αποκαλούμε συναισθηματική ευφυΐα».

Αξιολόγηση

«Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Έχει και τον χαρακτήρα της επιβράβευσης. Ο δάσκαλος και καθηγητής που κάνει το κάτι παραπάνω πιστεύω ότι θέλει μια αναγνώριση ότι δούλεψε σκληρά και προσέφερε κάτι περισσότερο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η σπουδαία δουλειά” επεσήμανε.

Καλύτερη εκπαίδευση σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις «φιλοδοξίες για το νέο σχολείο που θέλουμε να χτίσουμε». Θα χρειαστεί χρόνος, αναγνώρισε και κατέστησε σαφές πως «είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι κάνουμε το σωστό για τους δασκάλους, τους καθηγητές, πάνω από όλα για τους μαθητές. Να σας προσφέρουμε καλύτερη εκπαίδευση σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Αναβαθμισμένο σχολείο

Για «αναβαθμισμένο σχολείο», που θα λειτουργεί από το Σεπτέμβριο έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως αφορά:

  • Στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Μετά την πιλοτική εφαρμογή τους σε 218 σχολεία, από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων,
  • Τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση με εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρίες
  • Τις «εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές», όπως το παράλληλο μηχανογραφικό, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και
  • Την «ενδυνάμωση και ενίσχυση» της θέσης των εκπαιδευτικών σε «ένα αποκεντρωμένο σύστημα, που στοχεύει στο αυτόνομο και ελεύθερο σχολείο».
Διαφήμιση