Αρχική Ενέργεια Energean: Σύμπραξη με Stena Icemax για νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ

Energean: Σύμπραξη με Stena Icemax για νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ

0
γεωτρηση
Εικόνα: UNSPLASH/WORKSITE Ltd.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η εταιρεία Energean προχώρησε σε σύμπραξη με τη Stena Icemax για τις νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ. To νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ανακάλυψη πάνω από 1 δισ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, κυρίως σε φυσικό αέριο.

3+2 γεωτρήσεις

Το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα ανάπτυξης στη θάλασσα του Ισραήλ θα εκτελεστεί στη διάρκεια του 2022-2023. Το συμβόλαιο προβλέπει την εκτέλεση μίνιμουμ τριών γεωτρήσεων καθώς και ενδεχομένως δύο ακόμη. Με την πρώτη εξ αυτών να αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι επιβεβαιωμένες γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2022 και θα είναι οι εξής:

  • Η γεώτρηση ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish North. Περιέχει 33 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (1,2 τρισεκ. κυβικά πόδια) καθώς και 31 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα. Με την πρώτη παραγωγή αερίου να τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
  • Η επιβεβαιωτική γεώτρηση Karish Main-04. Θα στοχεύσει σε πρόσθετες ποσότητες υδρογονανθράκων στο κυρίως κοίτασμα Karish. Εκτιμώνται σε 166 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.
  • Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) στο Block 12, μεταξύ των κοιτασμάτων Karish και Tanin. Στοχεύει σε 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (0,7 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου) και επιπλέον 4 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες. Ο κύριος στόχος (10 δισεκ. κ.μ. αερίου και 2 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες) χαρακτηρίζεται από 70% πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας. Η επιτυχία στη γεώτρηση «Αθηνά» θα περιορίσει σημαντικά το ρίσκο (de-risk) για επιπλέον 90 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (2,5 τρισ. κυβικά πόδια) και 19 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες μεταξύ του Block 12 και του κοιτάσματος Tanin.

Ηγέτιδα στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων

«Οι επόμενοι 12 μήνες θα μεταμορφώσουν την Energean στην ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Το νέο πρόγραμμα έχει την προοπτική διπλασιασμού των αποθεμάτων με κοιτάσματα. “Τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε γρήγορα. Με ασφάλεια και με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έναρξη παραγωγής από το κυρίως κοίτασμα Karish στα μέσα του 2022” εξήγησε.
Το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ θα εκτελεστεί από το υπερσύγχρονο πλοιογεωτρύπανο Stena Icemax. Είναι σε θέση να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βάθος έως 10.000 πόδια. Τυχόν νέες ανακαλύψεις θα αναπτυχθούν από το “Energean Power”, το πρώτο FPSO στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαφήμιση