Αρχική Καταστροφές Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ για κατακλυσμιαίες επιπτώσεις

Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ για κατακλυσμιαίες επιπτώσεις

0
ΟΗΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η πείνα, η ξηρασία και οι ασθένειες θα πλήξουν δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους μέσα σε δεκαετίες, σύμφωνα με ένα σχέδιο αξιολόγησης των Ηνωμένων Εθνών που θέτει τις τρομερές συνέπειες της ανθρώπινης υγείας από τον πλανήτη.

Μετά από μια πανδημική χρονιά, μια επικείμενη έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), την οποία βλέπει αποκλειστικά η AFP, προσφέρει ένα ενοχλητικό πλάνο για τις επόμενες δεκαετίες: υποσιτισμός, ανασφάλεια στο νερό, λοιμός.

Η έκθεση

Οι πολιτικές επιλογές που λαμβάνονται τώρα, όπως η προώθηση διατροφικών φυτών, μπορούν να περιορίσουν αυτές τις συνέπειες στην υγεία – αλλά πολλές είναι απλώς αναπόφευκτες βραχυπρόθεσμα, αναφέρει η έκθεση.

Προειδοποιεί για τις διαδοχικές επιπτώσεις που οι ταυτόχρονες αποτυχίες των καλλιεργειών, η μειωμένη θρεπτική αξία των βασικών τροφίμων και ο αυξημένος πληθωρισμός είναι πιθανό να πλήξουν τα πιο ευάλωτα άτομα του κόσμου.

Ανάλογα με το πόσο καλά οι άνθρωποι χειρίζονται τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλές απειλές για την υγεία που σχετίζονται με το κλίμα πριν από την ηλικία των 30 ετών, δείχνει η έκθεση.

Το προσχέδιο έκθεσης 4.000 σελίδων του IPCC, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος, προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αναλογία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τα είδη μας.

Τα αποτελέσματα μελέτης

Προβλέπει ότι έως το 8050 περισσότερα άτομα από σήμερα θα διατρέχουν κίνδυνο πείνας.

Προβάλλει διαταραχές στον κύκλο του νερού που θα δουν τις βασικές καλλιέργειες που τρέφονται με βροχή να μειώνονται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Μέχρι το 40% των περιοχών παραγωγής ρυζιού στην Ινδία θα μπορούσαν να καταστούν λιγότερο κατάλληλες για την καλλιέργεια των σιτηρών.

Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου έχει ήδη μειωθεί 4% από το 1981 λόγω της κλιματικής αλλαγής και η ανθρώπινη θέρμανση στη Δυτική Αφρική έχει μειώσει τις αποδόσεις κεχρί και σόργου έως και 20 και 15% αντίστοιχα.

Η συχνότητα ξαφνικών απωλειών παραγωγής τροφίμων έχει ήδη αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια.

«Η βάση για την υγεία μας διατηρείται από τρεις πυλώνες: το φαγητό που τρώμε, πρόσβαση σε νερό και στέγη. Αυτοί οι πυλώνες είναι εντελώς ευάλωτοι και πρόκειται να καταρρεύσουν», δήλωσε η Maria Neira, διευθυντής της Δημόσιας Υγείας, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής καθοριστικούς παράγοντες της υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται συχνότερα από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και θα ”χτυπούν” την παραγωγή τροφίμων όλο και πιο συχνά, προβλέπει η έκθεση.

Καθώς η κλιματική αλλαγή μειώνει τις αποδόσεις και αυξάνεται η ζήτηση για καλλιέργειες βιοκαυσίμων και δασών που απορροφούν CO2, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν στο 1/3 το 2050, φέρνοντας επιπλέον 183 εκατομμύρια ανθρώπους σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στην άκρη της χρόνιας πείνας.

Σε όλη την Ασία και την Αφρική, 10 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά από ό, τι τώρα θα υποφέρουν από υποσιτισμό μέχρι τα μέσα του αιώνα, δημιουργώντας μια νέα γενιά με δια βίου προβλήματα υγείας – παρά τη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες κλιματικές επιπτώσεις, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία δεν θα γίνουν αισθητές: το σχέδιο υποδηλώνει ότι το 80% του πληθυσμού που κινδυνεύει από πείνα ζει στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η φύση χάνεται

Πολλά οικοσυστήματα στη γη, τη θάλασσα, τις παράκτιες περιοχές ακόμη και στις λίμνες και τα ποτάμια βρίσκονται ήδη «κοντά ή πέρα» από τα όρια προσαρμοστικότητάς τους.

Τα τροπικά και τα βόρεια δάση επηρεάζονται ιδιαίτερα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, της ξηρασίας και των πυρκαγιών. Στο απαισιόδοξο σενάριο, ο Αμαζόνιος ενδέχεται να φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή και να μετατραπεί εν μέρει σε σαβάνα, στερώντας από τη Γη μια απαραίτητη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι αιώνιοι πάγοι, όπου είναι παγιδευμένες τεράστιες ποσότητες μεθανίου, το οποίο είναι πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, ενδέχεται να αρχίσουν να εξαφανίζονται. Αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το 15% των αιώνιων πάγων ενδέχεται να λιώσει εκλύοντας στην ατμόσφαιρα μεθάνιο και επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.

Η εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών –όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής—θα είναι 1.000 φορές πιο γρήγορη απ’ ό,τι στα μέσα του 19ου αιώνα.

Αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, έως το 54% των θαλάσσιων και χερσαίων ειδών ενδέχεται να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ακόμη και με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, η πολική πανίδα (πιγκουίνοι, αρκούδες, φώκιες) θα απειληθούν. Και με αύξηση κατά 1,5 βαθμό, το 70% με 90% των κοραλλιογενών υφάλων θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με πληροφορίες του Hindu.com 

Διαφήμιση