Αρχική Αφιερώματα Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών: Παγκόσμια Ημέρα Χήρων

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών: Παγκόσμια Ημέρα Χήρων

0
ημέρα χήρων
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, στον μακροπρόθεσμο αγώνα για τα βασικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους, η απώλεια ενός συντρόφου δυσκολεύει τον αγώνα τους.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες από 258 εκατομμύρια χήρες σε όλο τον κόσμο, έχουν ιστορικά παραμείνει αόρατες, δεν υποστηρίζονται και δεν μετριούνται στις κοινωνίες μας.

Σήμερα, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις, ο εκτοπισμός, η μετανάστευση, και η πανδημία COVID-19 αφήνουν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες πρόσφατα χήρες και πολλές άλλες, των οποίων οι σύντροφοι λείπουν ή εξαφανίζονται, οι μοναδικές εμπειρίες και ανάγκες των χήρων πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο, με τις φωνές που οδηγούν το δρόμο.

Αόρατες γυναίκες, αόρατα προβλήματα

Η εμπειρία από προηγούμενες πανδημίες, όπως το HIV / AIDS και ο Έμπολα, δείχνει ότι οι χήρες συχνά στερούνται δικαιωμάτων κληρονομιάς της περιουσίας μετά το θάνατο ενός συντρόφου και μπορεί να αντιμετωπίσουν ακραίο στίγμα και διακρίσεις, καθώς θεωρούνται «φορείς» ασθένειας. 

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε συντάξεις γήρατος από τους άνδρες, οπότε ο θάνατος ενός συζύγου μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία για μεγαλύτερες γυναίκες. 

Στο πλαίσιο κλειδώματος και οικονομικού κλεισίματος, οι χήρες ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και συντάξεις για να πληρώσουν για υγειονομική περίθαλψη εάν αρρωστήσουν ή για να στηρίξουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. 

Με τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις ανύπαντρες γυναίκες που είναι ήδη ιδιαίτερα ευάλωτες στη φτώχεια, αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται επείγουσα προσοχή.

Την Παγκόσμια Ημέρα των Χήρων, στις 23 Ιουνίου, ρίξτε μια ματιά σε ορισμένα από τα ζητήματα που αφορούν τις χήρες σε όλο τον κόσμο και τι πρέπει να γίνει για τη διαφύλαξη και την προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Προς την πρόοδο για τις χήρες

Τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν την 23η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα Χήρων (ψήφισμα A / RES / 65/189) από το 2011, για να επιστήσουν την προσοχή στις φωνές και τις εμπειρίες των χήρων και να ενθαρρύνουν τη μοναδική υποστήριξη που χρειάζονται.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία για δράση για την επίτευξη πλήρων δικαιωμάτων και αναγνώρισης για τις χήρες. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πρόσβαση σε ένα δίκαιο μερίδιο της κληρονομιάς, της γης και των παραγωγικών πόρων τους. Συντάξεις και κοινωνική προστασία που δεν βασίζονται μόνο στην οικογενειακή κατάσταση· αξιοπρεπή εργασία και ίση αμοιβή, ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. 

Η ενδυνάμωση των χήρων για να στηρίξουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σημαίνει επίσης την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος που δημιουργεί αποκλεισμό και διακρίσεις ή επιβλαβείς πρακτικές.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των χηρών όπως κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού . 

Ακόμη και όταν υπάρχουν εθνικοί νόμοι για την προστασία των δικαιωμάτων των χήρων, οι αδυναμίες στα δικαστικά συστήματα πολλών κρατών θέτουν σε κίνδυνο τον τρόπο με τον οποίο τα δικαιώματα των χήρων προστατεύονται στην πράξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Αντιμετώπιση

Η έλλειψη ευαισθητοποίησης και διακρίσεων από δικαστικούς αξιωματούχους μπορεί να κάνει τις χήρες να αποφύγουν να στραφούν στο δικαστικό σύστημα για να ζητήσουν αποζημίωση.

Πρέπει επίσης να αναληφθούν προγράμματα και πολιτικές για τον τερματισμό της βίας κατά των χήρων και των παιδιών τους, της ανακούφισης της φτώχειας, της εκπαίδευσης και άλλης υποστήριξης σε χήρες όλων των ηλικιών, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο σχεδίων δράσης για την επιτάχυνση της επίτευξης των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης.

Με πληροφορίες του ΟΗΕ

Διαφήμιση