Αρχική Διάστημα Zhurong: Οι πρώτες φωτογραφίες του κινεζικού ρομπότ από τον Άρη

Zhurong: Οι πρώτες φωτογραφίες του κινεζικού ρομπότ από τον Άρη

0
Κίνα, Διάστημα
Εικόνα: cnsa
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Λίγες ημέρες μετά από την ιστορική προσεδάφιση του Zhurong της Κίνας στον κόκκινο πλανήτη, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας δίνει στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ.

Οι φωτογραφίες καθώς και μερικά σύντομα βίντεο, δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας, που καταγράφουν τη στιγμή που το σκάφος του rover, η κάψουλα δηλαδή που χρησιμοποιούσε για να εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη, αναχωρεί από τον τροχιακό Tianwen-1, τον δορυφόρο που μετέφερε το rover από τη Γη.

Οι επιφανειακές εικόνες δείχνουν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανάπτυξη του υλικού μετά την προσεδάφιση, σημειώνει το BBC.

Μία από τις εικόνες αποτυπώνει μια μεταλλική ράμπα που οδηγεί στην εξωγήινη κόκκινη έρημο. Πρόκειται για τη ράμπα η οποία θα επιτρέψει στο ρομπότ να κατέβει από το σκάφος προσεδάφισης στο οποίο επέβαινε κατά την άφιξή του στον Άρη.

ΚΙΝΑ
Εικόνα: cnsa

Σημειώνεται, ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το ρομπότ ήταν συνδεδεμένο στο μητρικό σκάφος Tianwen-1, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Φεβρουάριο.

Σε μία άλλη από τις εικόνες φαίνεται το τοπίο μπροστά από το ρομπότ, που βρίσκεται από την πλατφόρμα προσεδάφισης.

Ενώ, σε μία άλλη φωτογραφία αποτυπώνονται τα ηλιακά πάνελ του Zhurong.

Οι Κινέζοι επιστήμονες ελπίζουν να πάρουν αρκετές εικόνες από τις 90 αρειανές μέρες εργασίας, από το εξάτροχο ρομπότ, που βρίσκεται στη θέση Utopia Planitia, ένα τεράστιο έδαφος στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, αναφέρει το BBC.

Η αποστολή

Το Zhurong προσεδαφίστηκε περίπου 1.800 χιλιόμετρα δυτικά της περιοχής που εξερευνά το Perseverance, μια αχανή πεδιάδα στερεοποιημένης λάβας που ονομάζεται Utopia Planitia.

Σχηματίστηκε κατά την πρόσκρουση αστεροειδή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι φιλοξένησε αργότερα έναν ρηχό ωκεανό.

Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με:

  • κάμερες
  • λέιζερ για την ανάλυση πετρωμάτων από απόσταση
  • καθώς και με ραντάρ υπεδάφους,

Αποστολή του είναι να μελετήσει:

  • τη γεωλογική δομή
  • τη σύσταση των επιφανειακών πετρωμάτων
  • το μαγνητικό πεδίο
  • το κλίμα του Άρη

Θα αναζητήσει επίσης:

  • υπόγεια αποθέματα νερού, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές για την παραγωγή οξυγόνου και καύσιμου υδρογόνου.
Διαφήμιση