Αρχική Διάστημα Κίνα: Ιστορική η πρώτη προσεδάφιση του Zhurong στον Άρη

Κίνα: Ιστορική η πρώτη προσεδάφιση του Zhurong στον Άρη

0
Zhurong Chinese Mars Lander CREDIT cnsa
Zhurong Chinese Mars Lander CREDIT CNSA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιστορική μέρα για την Κίνα το Σάββατο, καθώς κατάφερε να προσεδαφίσει με την πρώτη προσπάθεια το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ της, Zhurong στον “κόκκινο πλανήτη”.

Και μάλιστα η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία (CNSA) το πανηγύρισε με ένα χαρακτηριστικό μήνυμα που ανέβασε στο twitter: “Υπάρχει σίγουρα ζωή στον Άρη! Είμαστε η ζωή του πάρτι!”

Το Zhurong, που πήρε το όνομά του από τον μυθικό θεό του πολέμου και της φωτιάς, στάθηκε αντάξιο της φήμης του και κατάφερε να προσεδαφιστεί με απόλυτη επιτυχία.

Έτσι η Κίνα που έχει επενδύσει πολλά στη Διαστημική της Υπηρεσία και στην εξερεύνηση του διαστήματος καταγράφει τη σημερινή μέρα, όχι μόνο ως τη μέρα που “πάτησε” στον Άρη, αλλά και παγκόσμια πρώτη επιτυχούς τριμερούς αποστολής στον Άρη.

Στις 23 Ιουλίου του 2020, είχε αποστείλει το Tianwen 1 με σκοπό το ίδιο να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, πράγμα που έγινε με επιτυχία. Το σκάφος μετέφερε παράλληλα και ένα τμήμα, μέσα στο οποίο βρισκόταν το Zhurong, και το οποίο είναι αυτό που προσεδαφίστηκε επιτυχώς σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι και η προσεδάφιση της κάψουλας -φορέα του Zhurong, διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, αλλά και το Zhurong κατάφερε να φτάσει σώο και αβλαβές και να βγει έξω στο έδαφος του Άρη.

Στο παρακάτω βίντεο που ανέβασε στο youtube το VideoFromSpace, φαίνεται όλη η διαδικασία προσεδάφισης του Zhurong, ότι δηλαδή έγινε σήμερα, σε animation αναπαράσταση:

Τα πρώτα βήματα

Να σημειωθεί ότι η Κίνα, σε μια κοινή αποστολή με τη Ρωσία, πίσω στο 2012, δεν είχε καταφέρει τότε να “πατήσει” στον Άρη.

Το Tianwen 1 κατάφερε να μπει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 9 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ την ίδια μέρα αξίζει να σημειωθεί ότι είχε και παρέα, την αποστολή Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έφτασε την ίδια μέρα και μπήκε κι εκείνη σε τροχιά.

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα για το Διάστημα

Διαφήμιση