Αρχική Μεταφορές Βόλος και Ίος στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας

Βόλος και Ίος στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας

0
ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ ΣΤΗΝ ΙΟ ΤΟ 2007
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα εποχή ξεκινάει για το Βόλο και την έλευση των υδροπλάνων στο λιμάνι του, καθώς πλέον αποκτάει με κάθε επισημότητα το δικό του υδατοδρόμιο. Παράλληλα, χαράζει το δρόμο για τα επόμενα προς αδειοδότηση υδατοδρόμια της χώρας. Ενώ την ίδια στιγμή, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για την Άδεια Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ίου και ήδη ξεκίνησε, με υπογραφή του αρμόδιου Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Υδατοδρόμιο Βόλος

Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά του υδατοδρόμιο Βόλου, η χορήγηση της άδειας που αποκτάει ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου για να προχωρήσει μετέπειτα στη δημιουργία του υδατοδρομίου της πόλης εγκρίθηκε με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Την απόφαση για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Βόλου συνυπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης καθώς και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Διασύνδεση με νησιά και Ηπειρωτική Ελλάδα

Η Hellenic Seaplanes, όντας η εταιρεία που ανέλαβε την επιτυχημένη διεκπεραίωση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Βόλου, προχωρά πλέον ένα βήμα παραπέρα τις εξελίξεις και εντάσσει το Βόλο στο πλάνο πτήσεων που θα πραγματοποιήσει με τα υδροπλάνα της.

Άμεσος στόχος της Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. είναι η διασύνδεση του υδατοδρομίου της Θεσσαλικής πόλης με τα υδατοδρόμια και τα υδάτινα πεδία προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης υδροπλάνων τόσο στα νησιά όσο και στα κοντινά λιμάνια της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει τη διασύνδεση του Βόλου με τις Σποράδες και συγκεκριμένα τα υδατοδρόμια της Σκοπέλου, της Αλοννήσου και της Σκύρου, με τα υδατοδρόμια της Εύβοιας και με τα υδατοδρόμια της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών.

Σημειώνεται ότι, η κατασκευή των υδατοδρομίων στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εντάσσεται στον επενδυτικό σχεδιασμό της Hellenic Seaplanes. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι φάκελοι των πέντε υδατοδρομίων της Εύβοιας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Χαλκίδας, της Καρύστου, της Κύμης, της Αιδηψού και του Αλιβερίου είναι έτοιμοι να κατατεθούν προς αδειοδότηση στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τις προσεχείς ημέρες.

Το περιεχόμενο της άδειας του υδατοδρομίου

Η χορήγηση της άδειας του υδατοδρομίου εξασφαλίζει στον κάτοχο την κυριότητα του έργου και μεταξύ άλλων τη διασφάλιση συμβατότητας του συνόλου των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου, με τον προβλεπόμενο στον τεχνικό φάκελο σχεδιασμό του υδατοδρομίου, όπως αυτός αποτυπώνεται και περιγράφεται στο εγχειρίδιο του υδατοδρομίου που συνέταξε η Hellenic Seaplanes, τους ναυτικούς χάρτες, τα τοπογραφικά διαγράμματα κ.α.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της αδειοδότησης του υδατοδρομίου Βόλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (Ο.Λ.Β.), κ. Σωκράτης Αναγνώστου δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που πήραμε την άδεια ιδρύσεως για το υδατοδρόμιο. Είναι ένα θέμα που πάλεψα αρκετά και τώρα στον ενάμιση χρόνο που είμαι Διευθύνων Σύμβουλος Λιμένα Βόλου και παλαιότερα που ήμουν αντιπρόεδρος. Πιστεύω ότι τα υδροπλάνα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της διασύνδεσης της ενδοχώρας με τα νησιά μας, είναι ένα μοντέρνο μεταφορικό μέσο και θα βοηθήσουν πάρα πολύ τον τουρισμό μας. Είναι βασικό να αδειοδοτηθούν και άλλα υδατοδρόμια στη χώρα ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υδατοδρομίων που θα στηρίξει την πτητική λειτουργία των υδροπλάνων και θα φέρει το αποτέλεσμα που φιλοδοξούμε».

Βόλος

Ν. Χαραλάμπους: “Ο Βόλος θα ενισχύσει την εμπορική του ταυτότητα”

Την θετική έκβαση στο ζήτημα της χορήγησης άδειας για το υδατοδρόμιο Βόλου σχολίασε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους:

«Με την επισημοποίηση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου, ο Βόλος εντάσσεται στο δίκτυο των υδατοδρομίων της χώρας που δομείται κάθε μέρα και αποκτάει αυτομάτως εξέχουσα θέση. Ο Βόλος είναι μία πόλη με ισχυρό λιμάνι, δυνατό τουριστικό brand name που θα ενώσει με τα υδροπλάνα της, τις γύρω περιοχές και νησιά και θα ενισχύσει την εμπορική της ταυτότητα. Για την έκδοση της άδειας του υδατοδρομίου, η Hellenic Seaplanes εργάστηκε μεθοδικά και με απόλυτη συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Βόλου και την Πολιτεία. Ευελπιστούμε η περίπτωση του Βόλου να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές να αποκτήσουν το δικό τους υδατοδρόμιο και να δώσουμε «σάρκα και οστά» στην διέξοδο που προσφέρει στον Έλληνα και ξένο επιβάτη η μετακίνηση με υδροπλάνο!»

Το αισιόδοξο μήνυμα της αδειοδότησης του υδατοδρομίου στο Βόλο, ανοίγει την αυλαία για τα επόμενα υδατοδρόμια που έχουν πάρει το δρόμο της εξασφάλισης της απαιτούμενης άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου και φέρνει τη Hellenic Seaplanes όλο και πιο κοντά στον στόχο της για πραγματοποίηση πτήσεων με τα υδροπλάνα της στο άμεσο μέλλον.

Υδατοδρόμιο Ίου

Σχετικά με την άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου Ίου, θα ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου το οποίο είχε ορίσει ως Ανάδοχο για την αδειοδότηση του Υδατοδρομίου την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια».

Παράλληλα προχωράει η υλοποίηση της σημαντικότατης πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να δημιουργηθούν τριάντα Υδατοδρόμια σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την λειτουργία των υδροπλάνων στο Νότιο Αιγαίο καθώς με τις πτήσεις τους θα προσθέσουν ένα ευέλικτο και ασφαλή τρόπο πρόσβασης των τουριστών στα νησιά αλλά και μετακίνησής τους από νησί σε νησί κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Ίος

Γκίκας: “Πρωτοποριακή πύλη εισόδου στο νησί μας”

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ίου, κ. Γκίκας, με αφορμή την έκδοση άδειας ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ίου, του πρώτου Υδατοδρομίου στις Κυκλάδες: «Η αδειοδότηση του Υδατοδρομίου Ίου, δημιουργεί μια πρωτοποριακή πύλη εισόδου στο νησί μας που θα βοηθήσει κομβικά στην ανάπτυξη του ποιοτικού Τουρισμού αλλά και στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των μόνιμων κατοίκων της Ίου προς τα μεγάλα αστικά και περιφερειακά κέντρα και μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση.

Επίσης με τη λειτουργία του υδατοδρομίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που προβλέπεται να καλυφθούν από ντόπιους κατοίκους με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για το νησί μας».

Τ. Γκόβας: “Ευέλικτο μέσο μεταφοράς, κατάλληλο για νησιωτικές Περιφέρειες”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», κ. Τάσος Γκόβας, τόνισε: «Το υδροπλάνο με τα μοναδικά κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά αποτελεί ιδεωδώς ευέλικτο μέσο μεταφοράς, κατάλληλο για νησιωτικές Περιφέρειες με πολλά και διάσπαρτα νησιά όπως του Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικά δε για νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, όπως είναι η Ίος, η πολυχρηστικότητα του υδροπλάνου θα αποτελέσει μια συγκοινωνιακή υπηρεσία «πνοής» που θα βελτιώσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Επίσης η λειτουργία των υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα αυξήσει το εύρος των συνδυασμένων μεταφορών, ώστε σε συνεργασία με ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εξυπηρέτηση Τουριστών και μόνιμων κατοίκων», κατέληξε ο κ. Γκόβας.

Διαφήμιση