Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ενεργειακός μετασχηματισμός στα ελληνικά λιμάνια με χρήση ΑΠΕ

Ενεργειακός μετασχηματισμός στα ελληνικά λιμάνια με χρήση ΑΠΕ

0
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός των ελληνικών λιμανιών με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν το μήνυμα της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου. Η κ. Σδούκου, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για την «Ενεργειακή αναβάθμιση λιμένων μέσω εξηλεκτρισμού».

«Η αντιμετώπιση της  κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στα λιμάνια της χώρας μας κάνει επιτακτική την ανάγκη του ενεργειακού μετασχηματισμού τους» επεσήμανε. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως του Πειραιά, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από μεγάλες πόλεις. «Τα λιμάνια πρέπει να γίνουν ενεργειακοί κόμβοι. Θα συνυπάρχουν η παραγωγή, η αποθήκευση και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας» είπε .

Πράσινα λιμάνια

Η μετεξέλιξη των λιμένων σε πράσινα λιμάνια, δηλαδή φιλικά προς το περιβάλλον αποτελεί στροφή όλης της Ευρώπης. «Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέβηκε στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων από τις τελευταίες όπου βρισκόταν». Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μείωση των ρύπων στις μεταφορές κατά 90% ως το 2050. Η ναυτιλία ευθύνεται για το 13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη. Συγχρόνως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94, οι ευρωπαϊκοί λιμένες απαιτείται να έχουν έως το τέλος του 2025 εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά, όσο είναι ελλιμενισμένα.

Προτεραιότητα η χρήση ΑΠΕ

Η κ. Σδούκου προανήγγειλε «το μηδενισμό των ρύπων των πλοίων, όταν αυτά δένουν στα λιμάνια». Με την ηλεκτροδότηση τους από την ξηρά, ώστε να μη χρησιμοποιούν τις μηχανές τους που καίνε πετρέλαιο. Προτεραιότητα του ΥΠΕΝ αποτελεί η προώθηση της χρήσης ΑΠΕ με δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στα λιμάνια της χώρας. «Οι ΑΠΕ και ειδικά τα φωτοβολταϊκά, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των οποίων έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητο να ενταχθούν στα λιμάνια». Η χρήση τους θα γίνει τόσο για κάλυψη των καταναλώσεων στα κτήρια με τη μορφή αυτοπαραγωγής, όσο και στον εξηλεκτρισμό κάποιων βασικών καταναλώσεων. Όπως η ηλεκτροκίνηση εσωτερικών λεωφορείων και μηχανημάτων και η ηλεκτροδότηση πλοίων» είπε η κυρία Σδούκου.

Έτοιμοι για το επόμενο βήμα

Η ΓΓ τόνισε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει την προσπάθεια να εξελιχθούν τα λιμάνια μας σε ενεργειακούς κόμβους. Είναι έτοιμο να δώσει λύσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η συνάντηση εργασίας διιοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με τη συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της ΡΑΕ και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

 

 

Διαφήμιση