Αρχική Ελλάδα Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο – Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων

Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο – Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων

0
CHURCH MUSEUM
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Άρχισαν οι εργασίες για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων. Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 12 εκατ ευρώ. Στην τελετή έναρξης των εργασιών παρέστη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος και συναντήθηκε με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Στην προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνονται επίσης η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ. Η αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η σχετική μελέτη αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου. Κατά τη συνάντηση υπεγράφη απόφαση για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ιεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς. Με αντικείμενο την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ. Συμφωνήθηκαν, επίσης, επισκευές και πρόσθετος εξοπλισμός της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

CHURCH MUSEUM2

Ένταξη στο ΠΔΕ 2021

Συζητήθηκε επίσης η ένταξη στο ΠΔΕ 2021 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου επιπλέον δράσεων. Συγκεκριμένα, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» (Αυλώνα Αττικής). Επίσης, το αίτημα του δήμου Λιβαδειάς για χρηματοδότηση κατασκευής οδικού τμήματος μήκους 2,5 χλμ. Η προμελέτη του έργου θα υποβληθεί άμεσα για έγκριση. Αφού εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί και η οριστική μελέτη το Σεπτέμβριο. Η δημοπράτηση της κατασκευής θα μπορεί να ξεκινήσει τέλη του 2022, εξήγησε ο κ. Καραμανλής. “Οι χρόνοι τώρα εξαρτώνται από το πότε θα εγκριθούν οι μελέτες από τους αρχαιολόγους. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του είναι έτοιμο” επεσήμανε.

Αρχιεπίσκοπος

Το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων βρίσκονται στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα. Όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος υπάρχει “ιστορική σημασία και αξία του συγκεκριμένου σημείου”. Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν πληροφορίες από τα χρόνια μετά την τουρκοκρατία, «τότε που εδώ στο κέντρο αυτό, βασίλευε η μορφή της οικογένειας των Μπενιζέλων, η Αγία Φιλοθέη, η αγία της Εκκλησίας μας, η οποία προσέφερε πάρα πολλά εις το έθνος μας και εις το γένος μας».

 

 

Διαφήμιση