Αρχική Καταστροφές Τι θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη στο μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη στο μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης

0
ηφαίστειο
Εικόνα: unsplash/ Daniel Norris
Διαφήμιση

Επιμέλεια: ecozen.gr

Νέες μετρήσεις αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το τι μπορεί να είναι αρκετό για να πυροδοτήσει μελλοντικές εκρήξεις, στο εδώ και τουλάχιστον 700.000 χρόνια, ενεργό ηφαίστειο: το Mauna Loa στη Χαβάη, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη, τουλάχιστον πάνω από το νερό.

Κοιτάζοντας τις αλλαγές στο έδαφος που παρακολουθούνται από GPS και δορυφορικά δεδομένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να μοντελοποιήσουν τη ροή του μάγματος στο εσωτερικό του ηφαιστείου, καθώς επίσης και να καταλάβουν τι θα ήταν και τι δεν θα ήταν πιθανό να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη έκρηξη του Μάουνα Λόα.

Στους λόγους με τα πιθανά αίτια συγκαταλέγεται και ένας αρκετά μεγάλος σεισμός. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε μετρήσεις της εισροής μάγματος που έχουν συμβεί από το 2014.

“Ένας σεισμός μεγέθους 6 και άνω ρίχτερ θα “ανακούφιζε” την πίεση που προκαλείται από την εισροή μάγματος κατά μήκος ενός υπο-οριζόντιου σφάλματος κάτω από τη δυτική πλευρά του ηφαιστείου”, λέει ο Bhuvan Varugu, γεωλόγος στη Σχολή Ναυτικών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών Rosenstiel στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

“Αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.”

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 0,11 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 0,04 τετραγωνικά μίλια) νέου μάγματος ρέουν σε ένα νέο σημείο στον θάλαμο ηφαιστείου μεταξύ του 2014 και του 2020, αλλάζοντας κατεύθυνση ανάλογα με τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτό.

Αυτά τα είδη αλλαγών του μάγματος δεν έχουν μετρηθεί στο παρελθόν. Μαζί με τις επιφανειακές ροές λάβας και τις μετατοπίσεις του εδάφους κατά μήκος της βλάβης στο οποίο βρίσκεται το ηφαίστειο, οι εισβολές μάγματος αλλάζουν το σχήμα του ηφαιστείου – και την πιθανότητα να εκραγεί.

Οι ηφαιστειολόγοι γνωρίζουν ήδη ότι η πλευρική δραστηριότητα και οι εκρήξεις σχετίζονται στενά στο Mauna Loa, πράγμα που σημαίνει ότι οι αλλαγές σε αυτές τις πλευρές που προκαλούνται από “ενέσεις” μάγματος μπορούν να κάνουν μια σημαντική διαφορά ως προς τον τρόπο συμπεριφοράς του ηφαιστείου.

“Ένας σεισμός θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή παιχνιδιού”, λέει ο θαλάσσιος γεωλόγος Falk Amelung, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Mauna Loa βρίσκεται ήδη σε ένα “αρκετά βαρύ” τοπογραφικό φορτίο. Περαιτέρω εισβολές μάγματος θα αυξήσουν την πιθανότητα σεισμού και έκρηξης, αλλά μπορεί να μην είναι απαραίτητα: η έλλειψη πρόσφατης κίνησης κάτω από τη δυτική πλευρά του ηφαιστείου κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε σεισμό.

Οι πρόσφατες εκρήξεις υπογραμμίζουν πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι μια έγκαιρη προειδοποίηση.

Χαρακτηριστικά, το 1950, η λάβα από μια έκρηξη στο Mauna Loa έφτασε στην ακτή μέσα σε μόλις τρεις ώρες. Η έκρηξη του 1950 και μια άλλη μεγάλη το 1984 προκλήθηκαν και οι δύο από σημαντικούς σεισμούς.

Πηγή: sciencealert

Διαφήμιση