Αρχική Καταστροφές Σχίνος Κορινθίας: Κάηκαν 40.000 στρέμματα – Καταστροφές σε σπίτια

Σχίνος Κορινθίας: Κάηκαν 40.000 στρέμματα – Καταστροφές σε σπίτια

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ / ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιδιαίτερα καταστροφική αποδείχτηκε η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καεί 40.000 στρέμματα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα από το μέτωπο, σε έκτακτη ενημέρωση. Ενώ, παράλληλα, υπάρχουν και καταστροφές σε κατοικίες, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος με την καταγραφή των ζημιών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

φωτιά Σχίνος

“Τα μέτωπα ήταν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας για τις δυνάμεις μας. Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες στις περιοχές Πευκογυαλός, όπου το μέτωπο κινούνταν προς το παραλιακό μέτωπο απειλώντας όλες τις κατοικίες του οικισμού, στις Αιγειρούσες που η φωτιά απείλησε όλο τον οικισμό και τις κατοικίες σε όλη την περίμετρο, στον Παρασκευά και την ιερά μονή Άι Γιάννη, που η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό και την ίδια την μονή με μεγάλη ένταση και οι δυνάμεις έδωσαν μάχη κτήριο κτήριο, όπως και στην περιοχή των Σπάρτων. Και τέλος στην περιοχή Χάνη και Πευκενέας, όπου απείλησε μεμονωμένα διάσπαρτα κτήρια,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαρδαλιάς.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ / ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για μία δύσκολη νύχτα κατά την οποία επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη για να αναχαιτίσουν την φωτιά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες,  με την καταγραφή των ζημιών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

“Έχουν καταγραφεί καταστροφές σε οικίες, αγροικίες και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών”, υπογράμμισε ο Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτα, όπως ανέφερε ο Χαρδαλιάς, “δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες“.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ / ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ενώ, πρόσθεσε: “Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα“.

Στη συνέχεια, ανέφερε, πως από το ξημέρωμα, η εικόνα στην περιοχή του Σχίνου δείχνει καλύτερη.

“Το ξημέρωμα μας βρήκε με ανέμους 5 με 6 μποφόρ και με ριπές που αγγίζουν και τα 7 μποφόρ με εστίες στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, δηλαδή από τις Αιγειρούσες μέχρι Χάνι. Ενώ στη δυτική, στην περιοχή του Σχίνου, η εικόνα δείχνει σαφώς καλύτερη.”

φωτιά Σχίνος

Στη μάχη κατά της φωτιάς

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις, τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα:

  • 8 αεροσκάφη Canadair σε κύκλο των 4 αεροσκαφών
  • 10 πετζετέλ σε κύκλο των 30 λεπτών
  • 2 ελικόπτερα του στρατού ξηράς
  • 1 σούπερ πούμα του πυροσβεστικού σώματος

Ενώ έχουν τεθεί στη διάθεση του συντονισμού:

  • 2 ελικόπτερα της πυροσβεστικής
  • 1 ελικόπτερο της ΕΛΑΣ

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά ο ίδιο ανέφερε ότι “προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε”.

“Η προσπάθεια συνεχίζεται και είναι τιτάνια και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξα ότι στη διάρκεια της μέρας και τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένεται, η πυρκαγιά θα οριοθετεί. Ενώ όλες οι δυνάμεις και σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν στο σημείο και μέχρι την κατάσβεσή της,” είπε κλείνοντας ο Χαρδαλιάς.

Διαφήμιση