Αρχική Καταστροφές Λέσβος: Στη δίνη των ισχυρών ανέμων – Ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και...

Λέσβος: Στη δίνη των ισχυρών ανέμων – Ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και αυτοκίνητα

0
Λέσβος
Εικόνα: stonisi.gr
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αντιμέτωπη με έντονους ισχυρούς ανέμους ήρθε από τις 6 πρωί, η δυτική Λέσβος και ιδιαίτερα το λεκανοπέδιο Καλλονής, όπου έπεσαν δέντρα και προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά και αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Αξής, για το Λεκανοπέδιο Καλλονής “έχουν πέσει δέντρα σε πολλά σημεία μέσα στην Καλλονή, κλειστός ο δρόμος προς τα Δάφια, η κίνηση γίνεται από το γήπεδο,” ενώ όπως πρόσθεσε στη συνέχεια “πτώσεις δέντρων σημειώνονται στο κέντρο της Καλλονής, στο δρόμο προς Σκάλα, αλλά και στα χωριά Κάπη, Ανεμώτια, στον παραλιακό της Πέτρας μέχρι και τον Γαβαθά.”

Λέσβος ισχυροί άνεμοι
Εικόνα: stonisi.gr

Οι πτώσεις των δέντρων προκάλεσαν πολλές ζημιές και σε σκέπες σπιτιών. Τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο δρόμο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

“Όλα τα συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι στο δρόμο και προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση και να στηρίξουν τους συμπολίτες μας, οι περιουσίες, τα σπίτια και τα καταστήματα των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές,” ανέφερε ο Αξής, στο τοπικό μέσο “Στο Νησί”.

Μάλιστα, με απόφαση του δημάρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου.

Λέσβος άνεμοι
Εικόνα: stonisi.gr

Ενώ, η πολιτική προστασία του δήμου βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα τις επιπτώσεις του καταστροφικού ανέμου.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Κανόνες προστασίας

Σημειώνεται πως σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι κάτοικοι πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Διαφήμιση