Αρχική Πολιτισμός Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη: Μεγάλη γιορτή για την ορθοδοξία – Τι...

Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη: Μεγάλη γιορτή για την ορθοδοξία – Τι τιμούμε

0
Κωνσταντίνου και Ελένης
Εικόνα: ekklisiaonline
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλη γιορτή σήμερα 21 Μαΐου για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, καθώς τιμάται η μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του, Ελένης. Έτσι, κάθε χρόνο τούτη την ημέρα εορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του και κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία, ενώ μάλιστα σταμάτησαν και οι διωγμοί ενάντια των χριστιανών.

“Κωνσταντῖνος σήμερον, σὺν τῇ μητρὶ τῇ Ἑλένη, τὸν Σταυρὸν ἐμφαίνουσι, τὸ πανσεβάσμιον ξύλον, πάντων μὲν τῶν Ἰουδαίων αἰσχύνην ὄντα, ὅπλον δὲ πιστῶν, ἀνάκτων κατ᾽ ἐναντίων, δι᾽ ἡμᾶς γὰρ ἀνεδείχθη, σημεῖον μέγα, καὶ ἐν πολέμοις φρικτόν.”

Το 325 ο Κωνσταντίνος συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και την προσφώνησε αυτοπροσώπως.

Πρόκειται για μία σύνοδος ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»).

Η Αγία Ελένη

Η Αγία Ελένη , μητέρα του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας (Γιάλοβα Μ. Ασίας) περί το 247 μ.Χ.

Είκοσι περίπου χρόνια μετά τη γέννησή της, η Ελένη γνωρίστηκε με τον Κωνστάντιο Χλωρό, αξιωματούχο της Αυτοκρατορίας, τον οποίο παντρεύτηκε το 270, με βάση πρόνοια ειδικού νόμου, ο οποίος επέτρεπε το γάμο αξιωματούχων με γυναίκες λαϊκής καταγωγής.

Μεταξύ των ετών 272 – 288 μ.Χ. γέννησε στη Ναϊσό της Μοισίας τον Κωνσταντίνο.

Όταν, πέντε έτη αργότερα, ο Κωνσταντίνος Χλωρός έγινε Καίσαρας από τον Διοκλητιανό, αναγκάσθηκε να την απομακρύνει, για να συζευχθεί τη Θεοδώρα, θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, και να έχει έτσι το συγγενικό εκείνο δεσμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε τη στερεότητα του Διοκλητιανού τετραρχικού συστήματος.

Παρά το γεγονός αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος τιμούσε ιδιαίτερα τη μητέρα του.

Της απένειμε τον τίτλο της Αυγούστης, έθεσε τη μορφή της επί νομισμάτων και έδωσε το όνομά της σε μία πόλη της Βιθυνίας.

Διαφήμιση