Αρχική Ζώα Πτηνά: 50 δισ. παγκοσμίως – 10.500 είδη σε όλες τις ηπείρους

Πτηνά: 50 δισ. παγκοσμίως – 10.500 είδη σε όλες τις ηπείρους

0
birds1
Εικόνα: UNSPLASH/Gary Bendig
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περίπου 50 δισεκατομμύρια πτηνά πετούν στον κόσμο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Δηλαδή αντιστοιχούν κατά προσέγγιση έξι πουλιά για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη μας. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων είναι γύρω στα 7,8 δισεκατομμύρια. Η ύπαρξη και διατήρησή τους αποτελεί βασικό κρίκο στην οικολογική αλυσίδα.

Ανατροπή των έως τώρα δεδομένων

Ο αριθμός αυτός των πουλιών -που είναι μια μέση εκτίμηση- είναι αρκετά μικρότερος από προηγούμενες εκτιμήσεις προ 24 ετών. Τότε τα πτηνά υπολογίζονταν από 200 έως 400 δισεκατομμύρια. Το πολυπληθέστερο είδος πουλιών είναι τα σπουργίτια.
Τα είδη των πτηνών υπολογίζονται συνολικά γύρω στα 10.500 και τα περισσότερα από αυτά είναι σπάνια. Το 12% των ειδών των πουλιών (1.180 είδη περίπου) εκτιμάται ότι έχουν πληθυσμό κάτω των 5.000 ατόμων. Στα πουλιά συγκαταλέγονται και μερικά είδη που δεν πετάνε όπως οι πιγκουίνοι.

birds2
Εικόνα: UNSPLASH/Sid Balachandran

Την έρευνα εκπόνησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον δρα Κόρεϊ Κάλαχαν. Βάσει των δημοσιευθέντων στοιχείων στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), λίγα είδη πουλιών είναι πολυπληθή.

Online βάση δεδομένων eBird

Με τη βοήθεια παρατηρήσεων από 600.000 πολίτες από όλο τον κόσμο στην online βάση δεδομένων eBird, όσο και αλγόριθμων- πολυπληθή είναι τα σπιτοσπουργίτια (1,6 δισεκατομμύρια).. Επίσης, τα ευρωπαϊκά ψαρόνια (1,3 δισεκατομμύριο), οι γλάροι με δακτύλιους (1,2 δισεκατομμύριο). Διαθέσιμα δεδομένα υπήρχαν για το 92% των ειδών πουλιών (περίπου 9.700), καθώς τα υπόλοιπα είδη είναι πολύ σπάνια.

Επιτακτική ανάγκη η προστασία της βιοποικιλότητας

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι πρέπει να καταβληθούν αυξημένες προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας στα πουλιά. Τα περισσότερα είδη έχουν λίγα μόνον άτομα. Για τους τομείς της οικολογίας, της εξελικτικής βιολογίας και της διατήρησης, οι εκτιμήσεις αφθονίας των οργανισμών είναι απαραίτητες.

birds3
Εικόα: UNSPLASH/Vincent van Zalinge

Η ποσοτικοποίηση της αφθονίας, ωστόσο, είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Χρησιμοποιείται προσέγγιση ενσωμάτωσης δεδομένων με εκτιμήσεις αφθονίας που προέρχονται από εμπειρογνώμονες και παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε 9.700 ειδών πτηνών (∼92% του συνόλου των υφιστάμενων ειδών πτηνών).

Διαφήμιση