Αρχική Ανακύκλωση Οι επιστήμονες μετατρέπουν φλούδες τροφίμων σε δομικά υλικά 

Οι επιστήμονες μετατρέπουν φλούδες τροφίμων σε δομικά υλικά 

0
Λαχανικά - Φρούτα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ερευνητές στην Ιαπωνία κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο αξιοποίησης των τροφίμων που δεν καταναλώνουμε και κανονικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια (όπως φλούδες μπανάνας, άχρηστα κομμάτια λαχανικών κ.α.) σε δομικά υλικά.

Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Βιομηχανικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο πειραματίστηκε με μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για την μετατροπή σκόνης από ξύλο σε δομικά υλικά. Αντί για σκόνη ξύλου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν άχρηστα μέρη από πολλά είδη τροφών

Η μέθοδος

Αρχικά αποξήραναν τα άχρηστα μέρη των τροφίμων. Στην συνέχεια τα έκαναν σκόνη την οποία ανέμειξαν με νερό και διάφορα μπαχαρικά. Στο τέλος το όλο μείγμα το εξέθεσαν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε φύκια και κοινά άχρηστα μέρη τροφίμων για να κατασκευάσουμε δομικά υλικά που να είναι το ίδιο ή και περισσότερο ισχυρά από το μπετόν», αναφέρει ο Γιούγα Σακάι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σχεδόν όλα τα άχρηστα μέρη τροφίμων μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρά δομικά υλικά εκτός από τις κολοκύθες.

Η καλύτερη πρώτη ύλη αποδείχθηκαν τα φύλλα του λάχανου τα οποία μετατράπηκαν σε ένα δομικό υλικό τρεις φορές ισχυρότερο από το μπετόν.

Φρούτα - Λαχανικά

Επανάσταση στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων των τροφών

Στο άκουσμα της είδησης πολλοί έσπευσαν να ενθαρρύνουν τους ερευνητές να πραγματοποιήσουν και νέα πειράματα με υπολείμματα τροφίμων για να διαπιστώσουν αν μπορούν και αυτά να αξιοποιηθούν αναλόγως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ζήτημα της σπατάλης των τροφών, είναι ακόμα μεγαλύτερο: το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων εκτιμά ότι κάθε χρόνο σπαταλιέται το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο, αξίας ίσης με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ερχόμαστε στο συμπέρασμα πως η αξιοποίηση όλου αυτού του άχρηστου ή πεταμένου όγκου τροφίμων θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τον κόσμο, σε διάφορα επίπεδα.

Με πληροφορίες της Dailymail

Διαφήμιση