Αρχική Περιβάλλον Πιέσεις να συμπεριληφθεί η μελέτη για την κλιματική αλλαγή στα σχολεία

Πιέσεις να συμπεριληφθεί η μελέτη για την κλιματική αλλαγή στα σχολεία

0
κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών και για αυτό το λόγο διεθνείς οργανισμοί και ομάδες ζητούν η μελέτη για την κλιματική αλλαγή να συμπεριληφθεί στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών παγκοσμίως. Ενώ, θεωρούν ότι αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη στόχων ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, η UNESCO, δήλωσε αυτό το μήνα ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα της τυπικής διδασκαλίας σε όλες τις χώρες έως το 2025.

“Χωρίς ταχύτερη πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης δεν θα υπάρξει πιθανότητα επίτευξης του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050“, δήλωσε ο Ιταλός νομοθέτης Lorenzo Fioramonti, πρώην υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, ο Fioramonti υπερασπίστηκε έναν νόμο ο οποίος το 2020 έκανε την Ιταλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε υποχρεωτική τη μελέτη του κλίματος στα σχολεία, αλλά παραδέχεται ότι η εφαρμογή του στην τάξη ήταν ασαφής.

Παραιτήθηκε διαδοχικά για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης λίγο μετά την έγκριση του νόμου και έτσι δεν μπόρεσε να επιβλέψει την εφαρμογή του, ενώ και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID-19 άφησε τα σχολεία της Ιταλίας που αγωνίζονται να διδάξουν το συνηθισμένο πρόγραμμα σπουδών.

Η Νέα Ζηλανδία έκτοτε εισήγαγε μελέτες για την κλιματική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες χώρες όπως η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν λάβει προκαταρκτικά μέτρα για να ακολουθήσουν το ίδιο.

Σχολείο Παιδιά

Έργα δράσης σε όλα τα σχολεία έως το 2025

Το Brookings Institution, μια ομάδα σκέψης των ΗΠΑ, ζήτησε έργα δράσης για το κλίμα σε όλα τα σχολεία έως το 2025.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε μια έκθεση του Μαρτίου, οι επακόλουθες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 από ότι από την επένδυση σε ανεμογεννήτριες και την ηλιακή ενέργεια.

Στη Βρετανία, ο πρώην υπουργός Τζιμ Νάιτ, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, υπέβαλε ένα νομοσχέδιο την Τρίτη με το οποίο ζητείται η “αειφόρος εκπαίδευση των πολιτών“, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, να γίνει μέρος του βασικού σχολικού προγράμματος σπουδών από το 2023.

άνθρακας

Η Βρετανία, ως ετήσιος πρόεδρος της Ομάδας των Επτά πλούσιων χωρών, και η Ιταλία, η οποία είναι επικεφαλής της ευρύτερης G20, έχουν δυνητικά βασικό ρόλο στην προώθηση της ατζέντας για την εκπαίδευση στην κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, οι δύο χώρες μαζί οργανώνουν διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP26, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνάπτυξη εξελιγμένων υβριδίων σιταριού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Επόμενο άρθροΑνοίγει η πλατφόρμα για τους 30-34 για όλα τα εμβόλια – Δεν αλλάζουν τελικά οι συστάσεις για το AstraZeneca