Αρχική Περιβάλλον Οι παγετώνες του κόσμου λιώνουν γρηγορότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι παγετώνες του κόσμου λιώνουν γρηγορότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

0
λιώσιμο πάγων
Διαφήμιση

Σχεδόν όλοι οι παγετώνες του κόσμου χάνουν μάζα και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικές προβλέψεις για την απώλεια πάγου.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature παρέχει μια από τις πιο εκτεταμένες επισκοπήσεις της απώλειας μάζας πάγου ανάμεσα σε περίπου 220.000 παγετώνες σε όλο τον κόσμο, μια σημαντική πηγή αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Χρησιμοποιώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο Terra της NASA από το 2000 έως το 2019, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι παγετώνες, με εξαίρεση τα φύλλα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, τα οποία εξαιρέθηκαν από τη μελέτη, έχασαν κατά μέσο όρο 267 γιγατόνους πάγου ανά έτος.

Οι παγετώνες τείνουν να έχουν ταχύτερη ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με τα φύλλα πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, και αυτή τη στιγμή συμβάλλουν περισσότερο στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας από κάθε μεμονωμένο φύλλο πάγου, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε σημαντικά

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια μάζας των παγετώνων επιταχύνθηκε, καθώς οι 227 γιγατόνοι πάγου που έχαναν ετησίως από το 2000 έως το 2004, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε 298 γιγατόνους κάθε χρόνο μετά το 2015.

Έτσι λοιπόν επηρεάστηκε σημαντικά η στάθμη της θάλασσας, καθώς αυξάνονταν κατά περίπου 0,74 χιλιοστά το χρόνο.

“Η μελέτη θα μπορούσε να καλύψει σημαντικά κενά στην κατανόηση της απώλειας μάζας πάγου, οδηγώντας σε πιο ακριβείς προβλέψεις,” δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Robert McNabb, επιστήμονας τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο Ulster στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν μεμονωμένους παγετώνες αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 10% του πλανήτη” είπε.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή οδηγούν στο λιώσιμο των παγετώνων και των φύλλων πάγου σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας κάτι που απειλεί τις πολυπληθείς παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Οι τελευταίες αναφορές του έργου της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή ότι τα μελλοντικά επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν περισσότερο από ένα μέτρο έως το 2100.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση