Αρχική Τεχνολογία Η εξάπλωση των ρομπότ …μπάρμαν και σερβιτόρων

Η εξάπλωση των ρομπότ …μπάρμαν και σερβιτόρων

0
F&P Robotics /Reuters
Ο Barney σερβίρει ένα long drink Campari Soda, στο The Barney Bar της εταιρείας F&P Robotics στη Ζυρίχη, Ελβετία, 21 Απριλίου 2021 /Reuters
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Το μέλλον είναι ήδη “παρόν” και τα ρομπότ έχουν πλέον διεισδύσει στην καθημερινότητα εκατοντάδων πολιτών στον κόσμο, κάνοντας μεταξύ άλλων και το εντυπωσιακό τους ντεμπούτο στην εστίαση.

Ρομπότ σερβιτόροι και ικανοί bartenders και mixologists έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν εντυπωσιακά κοκτέιλς αλλά και να επιδίδονται με ζήλο στο σέρβις των τραπεζιών.

Ενώ, αξίζει να αναφέρουμε δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις στην Ελβετία και τις ΗΠΑ, όπου τα ρομπότ ξεπέρασαν τους ανθρώπινους εργαζόμενους με διαφορά και για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς…

Ένας διαφορετικός “Ελβετός” μπάρμαν

Ο Barney είναι λίγο διαφορετικός από τον συνηθισμένο Ελβετό μπάρμαν. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένος, συνδυάζει δεκάδες κοκτέιλ και κάνει ακόμη και τρομερά αστεία.

Ο λόγος για το “The Barney Bar” και τον περιβόητο μπάρμαν ρομπότ, Barney.

Μάλιστα, η προγραμματίστρια εταιρεία, F&P Robotics ευελπιστεί ότι το εν λόγω bar, θα κάνει θραύση μεταξύ των ξενοδοχείων, των μπαρ και των εμπορικών κέντρων που θέλουν να μειώσουν την ανθρώπινη επαφή κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Ενώ, δηλώνει ότι παρατηρεί αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Ο Barney μπορεί να συνδυάσει 16 διαφορετικά οινοπνευματώδη ποτά και 8 διαφορετικά είδη σόδας για πελάτες που κάνουν τις παραγγελίες τους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, καθώς και να προσφέρει μπύρα και prosecco.

Το ρομπότ, που είναι ικανό να απολυμάνει το ρομποτικό του χέρι, τους λέει ότι το ποτό τους είναι έτοιμο μέσω μιας μεγάλης οθόνης που βρίσκεται πάνω από το μπαρ.

Έχει αναπτυχθεί και ρομπότ barista

F&P Robotics /Reuters
Ένας υπάλληλος καταγράφει μια παραγγελία καφέδων για να ετοιμάσει το ρομπότ barista στο “The Barney Bar” στη Ζυρίχη, 16 Απριλίου 2021. F&P Robotics /Reuters

Έχει επίσης αναπτυχθεί μια έκδοση barista που δημιουργεί διαφορετικούς καφέδες. Και οι δύο εκδόσεις μπορούν να “φορτωθούν” με συνομιλίες, οπότε ο Barney μπορεί να κάνει αστεία, όπως για παράδειγμα ότι του προσφέρθηκε ένας ρόλος στην τελευταία ταινία Terminator.

“Λαμβάνουμε αρκετή δόση ενδιαφέροντος”, δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος Πωλήσεων Gery Colombo. “Πιστεύουμε ότι ο Barney μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό αξιοθέατο, που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους σε ένα μπαρ επειδή κινείται συνεχώς και είναι τόσο διαφορετικό.”

Μια επένδυση με πλεονεκτήματα

F&P Robotics /Reuters
O Gary Colombo παρατηρεί το ρομποτικό χέρι που σερβίρει ένα ποτήρι Cola στο “The Barney Bar” της Ζυρίχης, 16 Απριλίου 2021. F&P Robotics /Reuters

Αν και η αναμενόμενη πελατεία, δηλαδή τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, αρχικά δεν είχαν διάθεση να επενδύσουν εξαιτίας της κρίσης, η κατάσταση αλλάζει σιγά σιγά, δήλωσε ο Colombo. Κάθε μοντέλο κοστίζει περίπου 130.719 δολάρια.

“Διπλασιάζουμε το ποσό των ερευνών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Θα μπορούσε σίγουρα να είναι ένα πλεονέκτημα για τους πελάτες που θέλουν έναν μπάρμαν που μπορεί να εργάζεται 24 ώρες την ημέρα και να μπορεί να σερβίρει ακριβώς τα ποτά που θέλουν οι πελάτες, μειώνοντας παράλληλα την ανθρώπινη επαφή”, προσέθεσε.

Η εταιρεία της Ζυρίχης, η οποία κατασκευάζει το ρομπότ και το λειτουργικό της λογισμικό, έχει πουλήσει μέχρι στιγμής ρομπότ στην Κίνα και το Ομάν, όπου ένα ρομπότ δημιουργίας κοκτέιλ λειτουργεί σε ένα εμπορικό κέντρο.

Άλλες εταιρείες στην Ευρώπη και την Ασία εργάζονται επίσης για την κατασκευή μπάρμαν ρομπότ, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα αντικαταστήσουν τελικά τον ανθρώπινο μπάρμαν.

“Δεν μπορούμε να πούμε πώς θα μοιάζει η βιομηχανία γαστρονομίας σε λίγα χρόνια, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρομποτική θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο”, κατέληξε ο Colobo.

ΗΠΑ: Εστιατόριο προσέλαβε ρομπότ γιατί δεν έβρισκε υπαλλήλους

Mr Q Crabhouse Florida USA Sun sentinel
Mr. Q Crabhouse Florida USA Photo: Sun-sentinel

Δεν είναι μόνο η πανδημία και η ανάγκη για μη ανθρώπινη επαφή που οδηγούν στην διείσδυση των ρομπότ στην εστίαση.

Ένα εστιατόριο στη Φλόριντα έχει προσθέσει αρκετούς νέους εργαζομένους υψηλής τεχνολογίας στο ρόστερ του, καθώς δεν έβρισκε υπαλλήλους.

Το εστιατόριο θαλασσινών, αφού αγωνίστηκε με θέματα προσωπικού, αποφάσισε να επενδύσει σε ρομπότ για να βοηθήσει στην παράδοση φαγητού σε τραπέζια και να εκτελέσει άλλες σημαντικές εργασίες.

Σύμφωνα με το Fox 23, το εστιατόριο στο Hollywood της Florida, επένδυσε σε τρία ρομπότ υπηρεσιών τροφίμων. Όπου πλέον τα εν λόγω ρομπότ έχουν εκτελέσει διάφορες εργασίες που συνήθως ανατίθενται σε σερβιτόρους και άλλους βοηθούς.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Joy Wang, σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε να επενδύσει 30.000 δολάρια στα ρομπότ, επειδή το εστιατόριο αντιμετώπιζε προβλήματα προσωπικού.

Τραγουδούν ακόμη και το “Happy Birthday” όταν χρειάζεται

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για να υποδεχτούν τους πελάτες, να τους βοηθήσουν να καθίσουν, ακόμα και να σερβίρουν. Ανθρώπινοι σερβιτόροι εξακολουθούν να λαμβάνουν παραγγελίες, αν και τα ρομπότ τραγουδούν ακόμη και το “Happy Birthday” σε πελάτες και μάλιστα σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες.

Πάντως τα ρομπότ δεν κρατούν τα μπουρμπουάρ που όπως αναφέρει το Fox 23, οι εναπομείναντες υπάλληλοι, κρατούν για τον εαυτό τους…

Ενώ, όπως εκτιμά, ένας από τους λόγους μείωσης του προσωπικού είναι πέρα από την πανδημία – εν μέσω της οποίας πολλοί δεν επιθυμούν να εκτεθούν- και τα διάφορα επιδόματα.

Διαφήμιση