Αρχική Ζώα Xιμπατζήδες: Αξιοθαύμαστες οι μητρικές σχέσεις με τα παιδιά τους

Xιμπατζήδες: Αξιοθαύμαστες οι μητρικές σχέσεις με τα παιδιά τους

0
χιμπατζήδες
Διαφήμιση

Ο ισχυρός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπινου είδους. Οι χιμπατζήδες απολαμβάνουν επίσης αυτό τον ισχυρό δεσμό.

Μάλιστα, παρόλο που οι κοινότητες χιμπατζήδων, που κυμαίνονται από τα τροπικά τροπικά δάση της Ουγκάντα ​​έως τα δάση της Σαβάνας της Τανζανίας, είναι διαφορετικές, με τις δικές τους ιδιορρυθμίες και συμπεριφορές, όλοι τους μοιράζονται αυτό το ισχυρό δέσιμο μητέρας-παιδιού.

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα έρευνα εστίασε στη μητρότητα των χιμπατζήδων, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για αυτό το είδος που απειλείται.

Ο πληθυσμός των χιμπατζήδων μειώθηκε κατά 70%

Ο πληθυσμός των χιμπατζήδων έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 70%, καθώς από περίπου ένα εκατομμύριο που ήταν το 1900 σήμερα υπολογίζονται μεταξύ 172.000 έως 300.000.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, το κυνήγι και οι ασθένειες οφείλονται για την τραγική αυτή μείωση του πληθυσμού τους.

χιμπατζήδες

Πώς η κατανόηση των κοινωνικών τους σχέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του

Η εκμάθηση περισσότερων πληροφοριών για τις κοινωνικές σχέσεις των χιμπατζήδων μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες προστασίας του είδους.

Οι ειδικοί θα μπορέσουν να κατανοήσουν ποιοι παράγοντες, όπως το μέγεθος του φυσικού τόπου κατοικίας τους ή οι κοινότητες χιμπατζήδων, πρέπει να ευδοκιμήσουν.

Υπάρχει κάτι σχετικά με τους δεσμούς χιμπατζήδων “που είναι στην πραγματικότητα ένα είδος απερίγραπτο, όπως και στις σχέσεις αγάπης για τον άνθρωπο“, λέει η Rachna Reddy, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που έχει παρατηρήσει τα ζώα στην άγρια ​​φύση για χρόνια.

χιμπατζήδες

Σχέση μητέρας – γιου

Οι σχέσεις μεταξύ των μητέρων και των ενηλίκων γιων τους φαίνεται να είναι ισχυρές.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, αυτές οι σχέσεις είναι πιθανότατα ο κανόνας και όχι απλώς ένα συγκινητικό περιστατικό.

Ο Reddy και ο συν-συγγραφέας Aaron Sandel πέρασαν τρία χρόνια παρατηρώντας πώς 29 έφηβοι και νεαροί ενήλικες αρσενικοί χιμπατζήδες Ngogo του Εθνικού Πάρκου Kibale της Ουγκάντα ​​αλληλεπιδρούσαν με άλλους χιμπατζήδες.

Οι αρσενικοί χιμπατζήδες δεν έβλεπαν τις μητέρες τους τόσο συχνά όσο κάποτε, αλλά όταν διέσχισαν τα μονοπάτια τους, οι γιοι αναζήτησαν τις μαμάδες τους, οι οποίες τους περιποιήθηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πιθανώς επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές από την παιδική τους ηλικία.

Μερικοί είχαν ακόμη πιο στενές σχέσεις: “Περίπου το ένα τρίτο των ενήλικων αρσενικών είναι ουσιαστικά καλύτεροι φίλοι με τις μητέρες τους”, λέει ο Reddy.

Επιπλέον, παρόλο που τα νεαρά αρσενικά δεν εγκαταλείπουν την οικογένειά τους, αντιμετωπίζουν μια σκληρή μετάβαση: εισβολή στην κοινωνική ιεραρχία των ενηλίκων ανδρών.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής του υπερασπιζόμενοι τους γιους τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μεγαλύτερα αρσενικά.

Πηγή: nationalgeographic

Διαφήμιση