Αρχική Διάστημα NASA: Το Star Wars δικαιώνεται

NASA: Το Star Wars δικαιώνεται

0
STARWARS tatooine
Εικόνα: STARWARS.COM
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H NASA δικαιώνει το Star Wars τριάντα τέσσερα έτη μετά. Ποιος θα το πίστευε ότι η επιστημονική φαντασία θα επιβεβαιωνόταν τόσο γρήγορα!
Το 1977, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία του Star Wars, παρουσιαζόταν ο πλανήτης Tatooine με δύο ήλιους-κυκλικούς. Εκείνη την εποχή οι αστρονόμοι δεν ήξεραν πραγματικά εάν υπήρχαν τέτοια ηλιακά συστήματα. Ο πρώτος τέτοιος πλανήτης εντοπίστηκε το 2005. Σε μέγεθος αντίστοιχο με αυτό του Δία, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα σύστημα αποτελούμενο από ένα αστέρι όπως ο Ήλιος έναν καφέ νάνο.

Πλανήτης TOI 1338 b

Τον Ιανουάριο του 2020 ερευνητές της NASA, από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) πιστοποίησαν τον πρώτο κυκλικό πλανήτη της αποστολής. Πρόκειται για πλανήτη σε τροχιά γύρω από δύο αστέρια. Ο πλανήτης, που ονομάζεται TOI 1338 b, είναι περίπου 6,9 φορές μεγαλύτερος από τη Γη ή μεταξύ των μεγεθών του Ποσειδώνα και του Κρόνου. Βρίσκεται σε ένα σύστημα 1.300 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Pictor.
Τα αστέρια στο σύστημα δημιουργούν μία διπλή έκλειψη. Αυτό συμβαίνει όταν περιστρέφονται μεταξύ τους στο οπτικό πεδίο μας. Το ένα είναι περίπου 10% πιο ογκώδες από τον Ήλιο του δικού μας συστήματος. Το άλλο είναι πιο δροσερό, πιο αμυδρό και μόνο το ένα τρίτο της μάζας του Ήλιου. Οι διελεύσεις του TOI 1338 b είναι ακανόνιστες. Κάθε 93 έως 95 ημέρες και ποικίλλουν σε βάθος και διάρκεια.

Από το 2023 στο 2031

Το TESS βλέπει μόνο τις διελεύσεις να διασχίζουν το μεγαλύτερο αστέρι. Η τροχιά του είναι σταθερή για τουλάχιστον τα επόμενα 10 εκατ. χρόνια. Η γωνία τροχιάς προς εμάς, ωστόσο, αλλάζει αρκετά. Η διέλευση του πλανήτη θα σταματήσει μετά το Νοέμβριο του 2023. Θα συνεχιστεί οκτώ χρόνια αργότερα, το 2031.
Διαφήμιση