Αρχική Ζώα Ο ρομαντικός τρόπος διάσωσης του λευκού αβαλόνε, της μητέρας του μαργαριταριού

Ο ρομαντικός τρόπος διάσωσης του λευκού αβαλόνε, της μητέρας του μαργαριταριού

0
Haliotis sorenseni
Εικόνα: wikipedia
Διαφήμιση

Οι λευκοί αβαλόνοι (white abalone), κοινώς τα σαλιγκάρια της θάλασσας, των οποίων η σάρκα είναι λιχουδιά και το γυαλισμένο κέλυφος τους εκτιμάται ως “η μητέρα του μαργαριταριού”  απειλούνται με εξαφάνιση. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν σκεφτεί μία άκρως ρομαντική λύση για να τα σώσουν παίζοντας Cupid.

“O λευκός αβαλόνος βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Δεν μπορούν να επιστρέψουν χωρίς τη βοήθειά μας”, δήλωσε η Kristin Aquilino, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος White Capture Breeding Programme, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis Bodega Marine Laboratory.

kristinaquilinο
Εικόνα: kristinaquilino.weebly.com

Το μαλάκιο, κάποτε κοινό στα παράκτια ύδατα της Νότιας Καλιφόρνιας και του Μεξικού, βρίσκεται στον αμερικανικό ομοσπονδιακό κατάλογο απειλούμενο από το 2001.

Η υπεραλίευση, τα χαμηλά ποσοστά αναπαραγωγής και οι ασθένειες οδηγούν τον πληθυσμό τους σε εξαφάνιση.

Μετά από περίπου μια δεκαετία κατά την οποία δεν γεννήθηκε κανένας λευκός αβαλόνος, η ομάδα της Aquilino σκέφτηκε έναν ρομαντικό τρόπο για να σώσει το πληθυσμό τους, εμπνευσμένη από το Cupid. 

Έτσι, η ομάδα δημιούργησε ένα μικρό φίλτρο αγάπης, για να αυξήσει τον αριθμό τους.

Τις ημέρες αναπαραγωγής, η Aquilino και η ομάδα της πριν από την αυγή, μαζεύουν τα σαλιγκάρια άγριας θάλασσας από δεξαμενές.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επιστήμονες εμποτίζουν τα σαλιγκάρια για ώρες σε αυτό που αποκαλούν “χημικό φίλτρο αγάπης” του θαλασσινού νερού και του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Αυτό το φίλτρο είναι αφροδισιακό και τα βοηθάει να απελευθερώσουν το σπέρμα τους και τα αυγά τους.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ωοτοκίας έφθασε τα 25.000 το 2019, αλλά μειώθηκαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας που περιόρισε τις ενέργειες του εργαστηρίου.

Έπειτα, τα έμβρυα που σχηματίζονται συσκευάζονται σε σακούλες και αποστέλλονται σε συνεργαζόμενα ιδρύματα στην Καλιφόρνια, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση