Αρχική Ειδήσεις Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

0
mati 4

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας δύο χρόνια και δύο μήνες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά στις 23 Ιουλίου 2018 και στοίχησε τη ζωή σε 108 ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά, ολοκληρώθηκε η κύρια ανάκριση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η δικογραφία τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαβιβαστεί στο δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος με βάση το οποίο θα κριθεί πόσοι και ποιοι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο.

Ωστόσο, λίγο πριν το τέλος της έρευνας που διενήργησε ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία νέα στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία αφορούν μεταξύ άλλων  απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιήλθαν στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά την κατάσχεση από τον κ. Μαρνέρη του επίμαχου καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Μάλιστα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις συνομιλίες:

  • υπήρχε παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού εκείνες τις δύσκολες ώρες τις φονικής πυρκαγιάς.
  • οι αρμόδιες υπηρεσίες  γνώριζαν για την ύπαρξη των πρώτων από τους 102 νεκρούς πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
  • τα εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς δεν αξιοποιήθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής

Αποκαλυπτική ηχογράφηση

Παράλληλα, την τραγική κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις στιγμές επιβεβαιώνει το περιεχόμενο ηχητικού ντοκουμέντου που αφορά σε συνομιλία που είχε αξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη  υρεία σύσκεψη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού Νίκου Τόσκα.

Συγκεκριμένα, στη συνομιλία αυτή αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζητεί να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί και λαμβάνει χώρα ο εξής διάλογος:

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;
– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς …Και το  ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει  ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.
-Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς ;
-Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως , η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.
-Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε …Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

“Μάνα πέφτω.. έχει νεκρούς, έχει αλλά δεν τους ανακοινώνουν”

Επιπλέον, σε μία άλλη συνομιλία που πραγματοποιεί πυροσβέστης με τη μητέρα του ακούγονται τα εξής λόγια:

-“Μάνα πέφτω, ούτε νερό, χαμός γίνεται, έχει νεκρούς, έχει αλλά δεν τους ανακοινώνουν…”

Παράλληλα, πυροσβέστες από το μέτωπο της πυρκαγιάς ακούγονται στις ηχογραφημένες συνομιλίες να αναφέρουν στους ανωτέρους τους:

“Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here