Αρχική Καταστροφές Πυρκαγιά στο Μάτι: “Καίνε” την Πυροσβεστική στις απολογίες τους στελέχη ΕΛ.ΑΣ. και...

Πυρκαγιά στο Μάτι: “Καίνε” την Πυροσβεστική στις απολογίες τους στελέχη ΕΛ.ΑΣ. και Τροχαίας

0
ματι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιρρίπτουν ευθύνες για τον τρόπο που κινήθηκε στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 θύματα, στις απολογίες τους κατηγορούμενοι από την αστυνομία και την τροχαία. Καθώς και μάρτυρες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Καίνε” την Πυροσβεστική

«Είχαμε απόλυτη ετοιμότητα και δυνάμεις για την απομάκρυνση πολιτών από το φλεγόμενο Μάτι. Όμως ποτέ δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο η Πυροσβεστική».
Αυτό αναφέρουν στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη στελέχη ΕΛΑΣ και Τροχαίας. Κατηγορούμενοι για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Οι καταθέσεις συγκλίνουν στο ότι η Πυροσβεστική, δεν έκανε όσα μπορούσε και όφειλε για να προλάβει τα χειρότερα.

Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που απολογούνται ενώπιον του 6ου Τακτικού Ανακριτή, για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Και φέρονται να υποστηρίζουν πως αν η Πυροσβεστική εισηγούνταν απομάκρυνση πολιτών από το Μάτι, η Αστυνομία και η Τροχαία είχε δυνάμεις και δυνατότητα να εφαρμόσει με επιτυχία το σχέδιο διάσωσης.

Η εισήγηση της Πυροσβεστικής που απαιτεί ο νόμος, δεν ήρθε ποτέ όπως υποστηρίζουν. Με αποτέλεσμα τα χέρια τους να είναι δεμένα τις κρίσιμες ώρες.

Απολογίες και μαρτυρίες ήταν μεταξύ των στοιχείων που οδήγησαν τον αρμόδιο ανακριτή να ζητήσει για ακόμη μια φορά την αναβάθμιση της κατηγορίας.

«Υπήρχε χρόνος και επαρκείς δυνάμεις για ασφαλή εκκένωση»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε κατηγορούμενος από την Τροχαία, απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή αν είχαν δυνατότητα να συνδράμουν σε μία τέτοια επιχείρηση αν τους δινόταν εντολή.

«Βεβαίως και μπορούσαμε. Γιατί είχαμε και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις και τα μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε και να απομακρύνουμε τους πολίτες σε ασφαλές μέρος.

Αν το αργότερο μέχρι τις 17.45 δινόταν η εισήγηση από την Πυροσβεστική προς τον αρμόδιο φορέα και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛΑΣ και η Τροχαία, ακολούθως δε, δινόταν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων προς εμάς να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί επιτυχώς.

Και αυτό το λέω με βεβαιότητα και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα. Προς ενίσχυση θα σας πω και ένα παράδειγμα: Όταν άκουσα στον ασύρματο ότι η φωτιά διήλθε τη Λ. Μαραθώνος, περί 18.20 -18.25 πήγα αμέσως στο ξενοδοχείο Μυρτώ και την ταβέρνα Βασίλης. Όπου βοηθήσαμε από εκεί να εξέλθουν όλα τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα της Μαραθώνος με κατεύθυνση από Μάτι προς Αθήνα. Αυτό συνέβη γύρω στις 18.30.

Συνεπώς εφόσον μπορούσαμε να προβούμε σε διάσωση ακόμα και στις 18.30, πόσο μάλλον αν μας είχε δοθεί η εντολή, να προβούμε στην απομάκρυνση πολιτών 45 λεπτά με 1 ώρα πριν.

Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 500-600 μέτρα. Που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα.

Συνεπώς υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς ήμασταν πανέτοιμοι, ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική».

«Δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης»

Κατηγορούμενος από την ΕΛΑΣ επεσήμανε πως οι δυνάμεις της αστυνομίας και της Τροχαίας από τις 17.30 και μετά «ήταν υπέρ επαρκείς προκειμένου να λάβουν μέρος σε μία ασφαλή επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών στο Βουτζά και το Μάτι.

Η αστυνομία, είχε από την πρώτη στιγμή και δη από τις 17.00 έως 17.40 επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να συνδράμει σε ένα σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών. Ωστόσο, τέτοια εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής της πυροσβεστικής, δεν δόθηκε ποτέ».

Τι λένε οι μάρτυρες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τους ισχυρισμούς των αστυνομικών φαίνεται να επιβεβαιώνουν και μάρτυρες από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκαν στα μέσα που διέθετε ο Δήμος Μαραθώνα και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση, ωστόσο, κανείς αρμόδιος δεν έδωσε την εντολή.

Όπως κατέθεσαν στον ανακριτή είχαν «μέσα και δυνατότητες, πυροσβεστικά οχήματα που θα μπορούσαν να συνδράμουν στην κατάσβεση. Αλλά και αστικά οχήματα για την μεταφορά πολιτών με λεωφορεία».
Όμως, δεν έλαβαν ποτέ τέτοια εντολή καθώς δεν υπήρξε εισήγηση της Πυροσβεστικής.

Από τον Δήμο Μαραθώνα έγινε επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών γύρω στις 20.00. Έστειλαν λεωφορείο να περισυλλέξει πολίτες από την Αγία Μαρίνα, μετά από εντολή του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Η σχετική δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού. Ο οποίος μελετά το τρίτο κατά σειράν αίτημα του ανακριτή. Που ζητεί και πάλι να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε κακούργημα για ορισμένα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής.

Δύο προηγούμενα αιτήματα έχουν απορριφθεί από διαφορετικούς εισαγγελείς. Καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν για την αναβάθμιση της κατηγορίας νεότερα στοιχεία.

Διαφήμιση