Αρχική Special Topics Ένα σπάνιο σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις, ανακάλυψαν επιστήμονες

Ένα σπάνιο σύστημα με έξι ήλιους και έξι εκλείψεις, ανακάλυψαν επιστήμονες

0
διάστημα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πλανήτης Tatooine από το Star Wars περιστρέφεται γύρω από δύο αστέρια ταυτόχρονα, κάτι που φαίνεται απίστευτο. Τώρα γνωρίζουμε ότι τα δυαδικά και ακόμη και τριπλά συστήματα στο Σύμπαν δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα.

Στις αρχές Ιανουαρίου, το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA που δημιουργήθηκε για την αναζήτηση εξωπλανητών, ανακάλυψε ένα σύστημα στο οποίο περιστρέφονται έως και έξι αστέρια με πολύπλοκο τρόπο.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρικό σύστημα. Έχει έξι αστέρια που δημιουργούν έξι εκλείψεις όταν παρατηρούνται από το ηλιακό μας σύστημα. Είναι το σύστημα TIC 168789840, που βρίσκεται περίπου 1.900 έτη φωτός από τη Γη.

Το TIC 168789840 είναι ενδιαφέρον επειδή το επίπεδο περιστροφής όλων των αστεριών του ευθυγραμμίζεται με τη Γη.

Πέρα από την σπανιότητα του, αυτό που κάνει αυτό το εξάγωνο πολύ πιο εξαιρετικό είναι ότι περιλαμβάνει τρία ζεύγη δυαδικών αστεριών. Τρεις εντελώς διαφορετικοί αστρικοί δίσκοι που περιστρέφονται γύρω από τρεις εντελώς διαφορετικές εγκαταστάσεις μάζας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε on-line αυτόν τον μήνα, έγινε αποδεκτή για δημοσίευση στο The Astronomical Journal.

Οι εξωπλανήτες σε αυτό το ασυνήθιστο σύστημα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Εάν υπάρχουν, πιθανότατα θα βλέπουν ταυτόχρονα δύο ήλιους και τέσσερα πολύ φωτεινά αστέρια στον ουρανό τους.

αστέρι
Έτσι φαίνεται η αστρική έκλειψη στο σύστημα TIC 168789840

Η μοναδικότητα του

Αν και έχουν ανακαλυφθεί μια χούφτα άλλα συστήματα έξι αστέρων, αυτό είναι μοναδικό.
Είναι το πρώτο εξαφασικών εκλείψεων. Τα αστέρια περνούν το ένα μπροστά στο άλλο και πίσω από κάθε ένα από αυτά τα τρία ζεύγη.

Όπως φαίνεται από τη Γη, κάθε φορά που ένα άστρο περνάει μπροστά από ένα άλλο, δημιουργεί μια έκλειψη ορατή στα τηλεσκόπια.

Το TIC 168789840 αποτελείται από τρία ζεύγη άστρων, δύο εσωτερικά και ένα εξωτερικό. Τα δύο εσωτερικά ζεύγη κινούνται σε κοντινές τροχιές το ένα πέριξ του άλλου και αυτή η τετράδα κινείται γύρω από ένα κοινό κέντρο βαρύτητας.

Σε μεγαλύτερη απόσταση, βρίσκεται ένα εξωτερικό ζεύγος άστρων, τα οποία κινούνται το ένα γύρω από το άλλο και ταυτόχρονα και τα δύο μαζί κινούνται γύρω από την εσωτερική τετράδα, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 2.000 χρόνια και ολοκληρώνοντας έτσι μια περίπλοκη αστρική “χορογραφία”.

αστέρια
Δομή του TIC 168789840, ένα εξάπλευρο σύστημα τριών δυαδικών εκλείψεων διατεταγμένων ως εσωτερικού τετραπλού AC και εξωτερικού binary B

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές οι “μοναδικές αστρικές συλλογές βελτιώνουν και προβληματίζουν την κατανόηση μας για το πώς είναι μια σειρά τεχνικών αστεριών”.

Το βάθος και το μήκος των εκλείψεων του TIC 168789840 επιτρέπουν στους αστρονόμους να ερευνήσουν το μέγεθος, τις μάζες και τις σχετικές θερμοκρασίες των αστεριών του. Πληροφορίες σημαντικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μοντέλα σχηματισμού αστεριών.
Αλλά ακόμη και με τέτοιες ενδείξεις, η προέλευση αυτού του περιστρεφόμενου συστήματος έξι αστέρων θα παραμείνει μυστήριο έως ότου οι επιστήμονες ανακαλύψουν περισσότερα.

 

 

 

Διαφήμιση