Αρχική Καταστροφές Νέα μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στο Κονγκό

Νέα μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στο Κονγκό

0
volcano
Εικόνα: UNSPLASH/Marc Szeglat
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Νέα μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο σημειώθηκε σήμερα στο Κονγκό. Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, κοντά στην πόλη Γκόμα, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, εξερράγη, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί εξ αυτών αναζητούν τρόπο διαφυγής στη γειτονική Ρουάντα, ώστε να προστατευθούν.

Πανικός στην Γκόμα

Κόκκινες λάμψεις διακρίνονται από τον κρατήρα του ηφαιστείου και μια έντονη οσμή θείου κυριαρχεί στον αέρα της Γκόμα, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κίβου. Προς το παρόν δεν διακρίνεται κάποια ροή λάβας. Ούτε έχει γίνει αισθητή κάποια σεισμική δόνηση. Στην αφρικανική Γκόμα κυριάρχησε πανικός και πολλοί κάτοικοι έτρεξαν να γυρίσουν στα σπίτια τους. «Ο ουρανός είναι κόκκινος. Υπάρχει έντονη οσμή. Βλέπουμε από μακριά τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το βουνό. Αλλά δεν υπάρχουν δονήσεις. Ούτε οι σειρήνες ήχησαν μέχρι τώρα» αναφέρει η κάτοικος Καρίν Μπαλά.  Σε μεγάλο μέρος της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα. «Ο κόσμος φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει» λέει άλλος κάτοικος: κάποιοι κουβαλούσαν τα στρώματά τους, άλλοι τα παιδιά τους Εκτός από τη Ρουάντα, ορισμένοι αναζητούν καταφύγιο προς τα δυτικά, στην περιοχή Μασίσι. «Πήρα τα παιδιά και φεύγουμε με το αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να έρθει η λάβα στην Γκόμα, ποτέ δεν ξέρεις» εξήγησε ένας κάτοικος.

Ενεργό ηφαίστειο

Στις 17 Ιανουαρίου 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Γκόμα και την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Νιραγκόνγκο, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι. Η περιοχή της Γκόμα, στην επαρχία του νότιου Κίβου, συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Γνωρίζει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Εκεί υψώνονται έξι ηφαίστεια, μεταξύ των οποίων είναι το Νιραγκόνγκο (3.470 μέτρα) και το Νιαμουραγκίρα (3.058 μέτρα). Τα δύο αυτά ηφαίστεια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους και βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκας.

Διαφήμιση