Αρχική Επιστήμη ΝatProAegean: Καινοτόμος δράση αγροδιατροφής – φαρμακευτικών φυτών

ΝatProAegean: Καινοτόμος δράση αγροδιατροφής – φαρμακευτικών φυτών

0
NATPROAEGEAN
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Κέντρο Αριστείας ΝatProAegean αποτελεί μία καινοτόμο δράση. Η πλούσια ελληνική βιοποικιλότητα αξιοποιείται επιστημονικά. Τα σπουδαία και μοναδικά ελληνικά βότανα αναδεικνύονται σε οιονεί πυλώνες της φαρμακευτικής βιομηχανίας της χώρας. Δίνουν νέα πνοή για την παρασκευή καλλυντικών και φαρμάκων. Την ίδια στιγμή ο αγροτικός πληθυσμός αισθάνεται ασφαλής στη διαχείριση πιθανών προβλημάτων.

Σύμπραξη ΕΚΠΑ και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Πρόκειται για έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό την επιστημονική διεύθυνση της Φαρμακευτικής σχολής του ΕΚΠΑ. Επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης. Βρίσκεται σταθερά δίπλα σε κάθε προσπάθεια στον τομέα της αγροδιατροφής για να ενημερώσει, να προτείνει και να δώσει λύσεις. Το Κέντρο ασχολείται με μεμονωμένες προσπάθειες (ελαιοπαραγωγοί, οινοποιεία, μελισσοπαραγωγοί, μαστιχοπαραγωγούς, αιθέρια έλαια, παραδοσιακά προϊόντα) και με τις συνεργασίες με τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. To ΝatProAegean, με έδρα την Λέσβο, κατευθύνει τη συστηματική καταγραφή, διατήρηση, προστασία και αξιοποίηση των προϊόντων/υποπροϊόντων αγροδιατροφής  (ελαιόλαδο, τυροκομικά και μελισσοκομικά προϊόντα, εσπεριδοειδή, κρασί). Αλλά και γενικότερα τον πλούτο της φυτικής βιοποικιλότητας της (αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, εδώδιμα και ενδημικά είδη).

Ερευνητικοί άξονες

Στόχος τουΝatProAegean είναι η δημιουργία υποδομών αιχμής με συγκεκριμένους ερευνητικούς άξονες:

  • Αναγνώριση επιθυμητού φυτικού υλικού (φυτά, σπόροι) γεωργικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, συλλογή και καταγραφή.
  • Ταυτοποίηση, συστηματική αναγνώριση και ψηφιοποίηση των δεδομένων (φυτικού και αναπαραγωγικού υλικού).
  • Ανάπτυξη μεθοδολογιών εκχύλισης.
  • Φυτοχημική μελέτη, απομόνωση και ταυτοποίηση φυσικών προϊόντων.
  • Εκτίμηση βιοδραστικότητας και τοξικότητας των απομονωμένων φυσικών προϊόντων.
  • Ανάπτυξη και αναβάθμιση πρωτοκόλλων σε πιλοτική κλίμακα (έμφαση στις «πράσινες» τεχνικές).
  • Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας με εφαρμογή στη παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής, αγροχημικών και καλλυντικών.
  • Αξιοποίηση και διαχείριση υποπροϊόντων ελαιοποίησης/οινοποίησης με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (φάρμακα, φυτοθεραοεία, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά).

 

 

Διαφήμιση