Αρχική Καταστροφές Μεγάλος κίνδυνος σοβαρών πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου

Μεγάλος κίνδυνος σοβαρών πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου

0
Αμαζόνιος φωτιά Αύγουστος 2019
Φωτιά στον Αμαζόνιο τον Αύγουστο του 2019. Φωτό από avant-garde.com.cy
Διαφήμιση

Ο ξηρός καιρός φέτος αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας και στους υγροτόπους του Παντάναλ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την καταστροφή βιομάζων που είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι, ο ξηρός καιρός οδήγησε σε πυρκαγιές στο Παντάναλ, ενώ ο Αμαζόνιος αντιμετώπισε την μεγαλύτερη ξηρασία από το 2017, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο έρευνας της Βραζιλίας INPE.

Η φετινή περίοδος βροχών – που τρέχει περίπου από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο – ήταν ακόμη πιο ξηρή σε μέρη του Αμαζονίου υπό τη μεγαλύτερη απειλή, γνωστή ως «τόξο αποψίλωσης», δείχνουν τα δεδομένα του INPE.

Παντάναλ
Εικόνα: unsplash/ Valmir Dias Miranda

Η φετινή ξηρασία στο Παντάναλ είναι πιο σοβαρή και διαδεδομένη από ότι το 2020, δείχνουν τα στοιχεία.

“Η περίοδος των βροχών έχει ήδη τελειώσει και ήταν μια κακή περίοδος βροχών”, δήλωσε ο Marcelo Seluchi, μετεωρολόγος στο κέντρο παρακολούθησης καταστροφών του Υπουργείου Επιστημών.

“Η εποχή της φωτιάς πιθανότατα θα είναι κακή.”

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές και η αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχουν αυξηθεί από τότε που ο δεξιός πρόεδρος Jair Bolsonaro ανέλαβε την εξουσία το 2019, ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη στην περιοχή.

Οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος λένε ότι η πολιτική του Bolsonaro και η αποδυνάμωση της επιβολής του περιβάλλοντος έχει ενθαρρύνει τους “εγκληματίες” να ρίξουν τα δέντρα και να πυροδοτήσουν πυρκαγιές προκειμένου να διακυβεύσουν παράνομες αξιώσεις σε δημόσια εδάφη.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και το Παντάναλ είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος. Οι επιστήμονες λένε ότι η διατήρησή τους είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής λόγω των τεράστιων ποσοτήτων αερίων θερμοκηπίου που απορροφούν.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση