Αρχική Περιβάλλον Η Βραζιλία ζητά από τις ΗΠΑ 1 δισ. δολάρια για να σώσει...

Η Βραζιλία ζητά από τις ΗΠΑ 1 δισ. δολάρια για να σώσει τον Αμαζόνιο

0
δάσος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Βραζιλία ζητάει από τις ΗΠΑ να πληρώσουν προκαταβολή για να σώσουν το δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, το οποίο απειλείται με καταστροφή. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές στο Reuters, η συμφωνία ΗΠΑ-Βραζιλίας για να σταματήσουν την καταστροφή του τροπικού δάσους, η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε υπό τον Πρόεδρο Jair Bolsonaro, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικά, ενώ η Βραζιλία ζητά να λάβει χρήματα προκαταβολικά προκειμένου να πληρώσει για την προστασία του Αμαζονίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν να δουν πρώτα αποτελέσματα προτού “ανοίξουν το πορτοφόλι”, ανέφεραν πηγές.

Συνομιλίες ΗΠΑ – Βραζιλίας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο των σχέσεων της με τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο με μια συνομιλία μεταξύ του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry και του υπουργού Περιβάλλοντος και Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Οι διαπραγματεύσεις χαμηλότερου επιπέδου έκτοτε επικεντρώθηκαν στο μερίδιο της Βραζιλίας για την αυξανόμενη καταστροφή στον Αμαζόνιο, ένα ζωτικό προπύργιο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αύξηση αποψίλωσης επί Μπολσονάρου

Σημειώνεται ότι ο Μπολσονάρο αναμένεται να παρευρεθεί στην διάσκεψη κορυφής των Η.Π.Α. που ξεκινά στις 22 Απριλίου.

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας αυξήθηκε το 2019, από όταν ο Μπολσονάρο ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τότε ήταν που μια περιοχή 14 φορές μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης καταστράφηκε, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

“Ελπίζουμε να δούμε μια πολύ σαφή δέσμευση για τον τερματισμό της παράνομης αποψίλωσης, απτά βήματα για την αύξηση της αποτελεσματικής επιβολής της παράνομης αποψίλωσης και ένα πολιτικό μήνυμα ότι η παράνομη αποψίλωση και η καταπάτηση δεν θα γίνονται ανεκτά”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση του.

“Πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό για τη Βραζιλία να επιτύχει μια πραγματική μείωση της αποψίλωσης των δασών μέχρι το τέλος της περιόδου του 2021”.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν πως ο Μπολσονάρο θα “εκμεταλευτεί” τη σύνοδο κορυφής για να δείξει τη σοβαρότητά του για το κλίμα και τον Αμαζόνιο.

Απαιτούνται πόροι για την για να σωθεί ο Αμαζόνιος

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας σε δήλωση του ανέφερε ότι οι συναντήσεις ήταν διερευνητικές και όχι επίσημες διαπραγματεύσεις, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι οι προσπάθειές του για την καταπολέμηση της αποψίλωσης από το 2006 έχουν αποφύγει δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αν αντισταθμιστούν σωστά θα έχουν αξία 30 δισεκατομμύρια έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, “απαιτούνται μεγάλοι πόροι, ειδικά από τη διεθνή συνεργασία”, ανέφερε το υπουργείο.

Για αυτό και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, ο οποίος ηγείται των Βραζιλιάνων διαπραγματευτών, ζήτησε δημοσίως 1 δισεκατομμύριο δολάρια εκ των προτέρων, ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με άλλους εταίρους.

Μάλιστα, μία από τις πηγές επιβεβαίωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα στις συνομιλίες.

Ενώ, παράλληλα, ο Σάλες, δήλωσε στη βραζιλιάνικη εφημερίδα “Estado de S.Paulo” αυτό το μήνα ότι αν λάβει αυτά τα χρήματα, η Βραζιλία θα μπορούσε να μειώσει την αποψίλωση των δασών κατά 30% -40% σε διάστημα 12 μηνών.

Διαφήμιση