Αρχική Ζώα Μάχη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης: Μνημόνιο συνεργασίας υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης – Εναλείας

Μάχη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης: Μνημόνιο συνεργασίας υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης – Εναλείας

0
sea pollution
Εικόνα: UNSPLASH/Naja Bertolt Jensen
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο οργανισμός Εναλεία. Με άξονα την περιβαλλοντική διαχείριση και τις δράσεις κατά της θαλάσσιας ρύπανσης και την ψηφιακή καταγραφή της. Το μνημόνιο συνυπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας και το Ελληνικό Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και Έλληνες αλιείς. Η υπογραφή έγινε σήμερα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή.

Δράσεις μνημονίου

Το μνημόνιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις:

  • Συστηματικό καθαρισμό των βεβαρημένων θαλάσσιων περιοχών μας από πλαστικά και είδη αλίευσης
  • Ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας από την αξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων
  • Ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων
  • Περιβαλλοντική ενσυναίσθηση σε αλιείς και κοινωνία
  • Ψηφιακή καταγραφή δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες ως απαραίτητου εργαλείου άσκησης

Το μνημόνιο, που υπογράφηκε με τον «Πρωταθλητή της Γης» του ΟΗΕ και επικεφαλής της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εναλεία, Ελευθέριο Αραπάκη, είναι αποτέλεσμα της εκατέρωθεν γόνιμης συνεργασίας. Στοχεύει στην οργάνωση και τη θεσμική οχύρωση της δράσης του καθαρισμού «Mediterranean Clean Up», που εφαρμόζει ήδη η Εναλεία. Σύμφωνα με την κ. Αραμπατζή «το υπουργείο ανοίγει συμβολικά τις «πόρτες» του στην κοινωνία των πολιτών και επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις συνεργασίας του με τους ανθρώπους, που βιοπορίζονται από τις θάλασσες μας».

Για πολύ σημαντική συνεργασία έκανε λόγο ο κ. Αραπάκης, αναφέροντας «ότι με αυτόν τρόπο θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε ακόμη περισσότερα πλαστικά από τις θάλασσες». «Μέσω της συλλογής και της καταγραφής δεδομένων από τα θαλάσσια απορρίμματα θα δώσομε χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης».

sea pollution2
Εικόνα: UNSPLASH/
Tim Mossholder

Οδικός χάρτης ενεργειών

Βάσει του μνημονίου, καταρτίζεται πλέον ένας «οδικός χάρτης» για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα:

  • Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, προσδιορίζουν τις θαλάσσιες περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κλιμάκωση αυτής.
  • Η ίδια Διεύθυνση θα αποστείλει στις Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, υλικό. Για την ενημέρωση των φορέων και τη δυνατότητα συμμετοχής των αλιέων. Στο πρόγραμμα «Καθαρισμός, διάσωση και αποκατάσταση βεβαρημένων θαλασσίων περιοχών από την περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και τα υπολείμματα ειδών αλίευσης».
  • Η Εναλεία ήδη εφαρμόζει τη μεγαλύτερη δράση στομ τομέα του καθαρισμού των θαλασσών με τον τίτλο «Mediterranean Clean up». Σε συνεργασία με περισσότερα από 230 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη από 21 λιμάνια σε όλη τη χώρα. Συλλέγει πλαστικό από το βυθό της θάλασσας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Το κάθε αλιευτικό σκάφος, που συμμετέχει, λαμβάνει μια μηνιαία ανταποδοτική χρηματική αμοιβή, ανά περισυλλεγόμενο χιλιόγραμμο πλαστικού απορρίμματος.
  • Η Εναλεία θα συντονίζει τους αλιείς των εκάστοτε υποδεδειγμένων περιοχών. Θα φροντίζει για την παραλαβή και εναπόθεση των απορριμμάτων στους χώρους των νέων αυτών περιοχών, συνεπικουρούμενη από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας, όπου χρειαστεί.
  • Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι υπεύθυνη για τη συλλογή και την καταγραφή δεδομένων. Ως προς τον προσδιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα. Θα καταδεικνύει το βαθμό, το είδος, την ένταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των υδάτων ανά περιοχή. Με σκοπό το υπουργείο Αγροτικής να προβαίνει κάθε φορά στη χάραξη πολιτικών ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αποκατάστασης.

Ευρωπαϊκή καινοτομία

Το μνημόνιο βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να λάβει παγκόσμια προβολή. Με δράσεις που προάγουν το φιλοπεριβαλλοντικό, κοινωνικό, βιώσιμο, αναπτυξιακό αποτύπωμα του ελληνικού αγροτικού τομέα.
Σήμερα συλλέγονται από το βυθό της θάλασσας περίπου 15 τόνοι πλαστικό τον μήνα. Το υπουργείο  εκτιμά  ότι θα αγγίξει τους 20 τόνους μηνιαίως, μετά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Διαφήμιση