Αρχική Περιβάλλον Λουλούδι που μυρίζει σαν ψόφιο έντομο βρέθηκε στην Ελλάδα

Λουλούδι που μυρίζει σαν ψόφιο έντομο βρέθηκε στην Ελλάδα

0
Aristolochia microstoma
ΑΠΕ-ΜΠΕ/T. Rupp, B. Oelschlägel, K. Rabitsch
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα ασυνήθιστο λουλούδι βρέθηκε στην Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποιεί έναν πρωτότυπο τρόπο για να παγιδέψει τα έντομα επικονίασης.

Το Aristolochia microstoma όπως ονομάζεται, εκπέμπει μία δύσοσμη μουχλιασμένη μυρωδιά που μιμείται εκείνη των νεκρών εντόμων σε αποσύνθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση ενός φυτού που εκπέμπει αυτή τη μυρωδιά με σκοπό να διαδώσει τη γύρη του.

Η συγκεκριμένη μυρωδιά προσελκύει κάποιες μύγες και άλλα μικρά έντιμα, τα οποία αναζητούν πτώματα άλλων νεκρών εντόμων προκειμένου να ζευγαρώσουν και να αφήσουν στη συνέχεια εκεί τα αυγά τους.

Έτσι, το Aristolochia microstoma εκπέμπει μία μυρωδιά που θυμίζει νεκρά έντομα προκειμένου να τα οδηγήσει σε αυτό.

Τα ζωντανά έντομα μπαίνουν στο λουλούδι, το επικονιάζουν και έπειτα βγαίνουν αβλαβή, καθώς στόχος του φυτού δεν είναι να τραφεί από τα έντομα που προσελκύει αλλά να τα χρησιμοποιήσει για να το επικονιάσουν.

Σημειώνεται ότι οι μύγες είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός επικονιαστής στη Γη, και σε ορισμένα μέρη, μπορεί να είναι ακόμη και πιο σημαντικές από τις μέλισσες στη διάδοση της γύρης.

μύγα
Εικόνα: unsplash/Kelsey Thoman

“Τα άνθη του Α.microstoma εκλύουν ένα ασυνήθιστο μίγμα πτητικών ουσιών που περιλαμβάνουν τις αλκυλπυραζίνες, οι οποίες σπάνια παράγονται από ανθοφόρα φυτά. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι πρόκειται για το πρώτο γνωστό λουλούδι που ξεγελά τους επικονιαστές, μυρίζοντας σαν ψόφιο και αποσυντιθέμενο έντομο“, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Στέφαν Ντέτερλ, επικεφαλής των Βοτανικών Κήπων στο αυστριακό Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ.

Οι μύγες είναι οι κύριοι επικονιαστές

Μέχρι τώρα, το A. microstoma πιστεύεται ότι επικονιάζοταν από μικρά αρθρόποδα, όπως τα μυρμήγκια, που ζουν σε πεσμένα φύλλα στο έδαφος.
φύλλα
Εικόνα: Unsplash/Μιχάλης Γαλάνης
Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό οικολογίας “Frontiers in Ecology & Evolution” δείχνει ότι οι μύγες είναι οι κύριοι επικονιαστές.
Εξετάζοντας 1.457 από αυτά τα λουλούδια από τρία σημεία στην Ελλάδα, μια δυτικά της Αθήνας και δύο στην Πελοπόννησο, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα 248 περιείχαν παγιδευμένα αρθρόποδα έντομα, κυρίως μύγες, οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούν τα πτώματα των εντόμων για να γεννούν εκεί τα αυγά τους και να τρέφονται στη συνέχεια οι προνύμφες τους.
Σημειώνεται ότι, περίπου το 4% έως 6% των φυτών με λουλούδια χρησιμοποιούν στρατηγικές παραπλάνησης για να διευκολύνουν τον επικονιασμό τους από τα έντομα.
Διαφήμιση