Αρχική Μεταφορές Κοντά στο λιμάνι του μέλλοντος ο Πειραιάς: Ευρωπαϊκό έργο COREALIS

Κοντά στο λιμάνι του μέλλοντος ο Πειραιάς: Ευρωπαϊκό έργο COREALIS

0
ËÉÌÁÍÉ ÐÅÉÑÁÉÁ
Εικόνα: EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα βήμα πιο κοντά στο λιμάνι του μέλλοντος βρίσκονται πέντε ευρωπαϊκά λιμάνια, ανάμεσά τους και ο Πειραιάς. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο COREALIS (Capacity with a pOsitive enviRonmEntal and societAL footprInt: portS in the future era). Συμμετέχουν δεκαεπτά εταίροι από εννέα χώρες. Ήδη πιλοτικές δράσεις έχουν γίνει στα λιμάνια Πειραιά, Βαλένθια, Λιβόρνο, Αμβέρσα, Χαμινακότκα.

Βιώσιμη διασύνδεση με το αστικό περιβάλλον

Με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των λιμένων του μέλλοντος, καθώς και τη διασύνδεσή τους με το αστικό περιβάλλον, το COREALIS λειτουργεί 36 μήνες. Κατά την ερευνητική του πορεία, κατάφερε να αναδείξει μια σειρά από επιτεύγματα για τους ευρωπαϊκούς λιμένες φορτίου που εστιάζουν στην αύξηση της αποδοτικότητας.Καθώς και τη βελτιστοποίηση της χρήσης γης, δημιουργώντας θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα στο αστικό περιβάλλον.

https://www.iccs.gr/wp-content/uploads/2021/05/Corealis1.jpg

Αρχές κυκλικής οικονομίας

Βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας και με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας, μια σειρά από έξυπνες, υπερσύγχρονες και οικονομικά βιώσιμες καινοτομίες δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε πραγματικές συνθήκες. Συγκεκριμένα σε πέντε σημαντικά ευρωπαϊκά λιμάνια της Βαλτικής, του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ανάμεσα τους και ο Πειραιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένα καινοτόμο πλαίσιο στρατηγικής σημασίας. Μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ικανότητας των σταθμών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων των ευρωπαϊκών λιμένων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για χωρητικότητα και αποτελεσματική κυκλοφορία αγαθών και φορτίων.

Το στρατηγικό αυτό πλαίσιο υποστηρίζεται από προηγμένες τεχνολογίες που περιλαμβάνουν το Internet of Things, ανάλυση δεδομένων, συστήματα επόμενης γενιάς για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά και τεχνολογίες δικτύου 5G.

https://www.iccs.gr/wp-content/uploads/2021/05/Corealis2-1.jpg

Συντονισμός από το ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ

Με συντονιστή το ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) στο έργο συνέδραμαν σημαντικά ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα.  Όπως το Deltares, Fundación Valenciaport με εμπειρία στις λιμενικές υποδομές, το CNIT με σπουδαίο υπόβαθρο στην εφαρμογή ΙοΤ καινοτομιών, η ERTICO. Επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ευφυών Συστημάτων στις Μεταφορές αλλά και εκπρόσωποι από τη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες και της ναυτιλίας. Το COREALIS χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Έρευνας και Καινοτομίας Ορίζοντας 2020 και ξεκίνησε την ερευνητική του πορεία το Μάιο του 2018. Η ελληνική συμμετοχή στο έργο και την κοινοπραξία περιλαμβάνει, εκτός του ΕΠΙΣΕΥ, τις εταιρείες Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Μονοπρόσωπη ΑΕ και SEAbility ΕΠΕ.

«Το COREALIS έχει θέσει τις βάσεις. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος προς την επίτευξη λειτουργικής αποτελεσματικότητας και κλιματικής ουδετερότητας όπως αυτή ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» εξηγεί ο Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής Έρευνας ΕΠΙΣΕΥ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛιγότερα από 2.000 κρούσματα – Σύντομα η απόφαση για χορήγηση Pfizer στους 12-15 ετών
Επόμενο άρθροCosmote: Δωρεάν εφαρμογή για ταχύτερο εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών